ÎNGRIJORĂTOR. Un copil mănâncă până la 23 de kilograme de ZAHĂR pe an

Studiile arată că un copil consumă la o singură masă mai mult de 40 de grame de zahăr (echivalentul a 10 lingurițe). De-a lungul unui an, un copil de până în 12 ani mănâncă în medie aproape 23 de kilograme de zahăr, mai mult decât un adult.
Alina Costache
08 sept. 2014, 16:03
ÎNGRIJORĂTOR. Un copil mănâncă până la 23 de kilograme de ZAHĂR pe an

Specialiștii ne sfătuiesc să nu consumăm în cadrul unei diete de 2.000 de calorii mai mult de 40 de grame de zahăr, dar pentru copii nu există recomandări referitoare la cantitatea de zahăr permisă. Asta deși un copil poate consuma la o singură masă mai mult zahăr decât cantitatea maxim admisă în cazul adulților, scrie baby.unica.ro.

Zahărul nu este bun, dar prea puțini sunt cei care se preocupă să facă inventarul tuturor produselor pe care le consumă copilul într-o zi. Dacă am face-o, ne-am îngrozi să vedem cât zahăr ascuns se află în meniul pe care noi îl considerăm sănătos. Cele mai multe dintre produsele pentru copii conțin zahăr adăugat, iar excesul de zahăr perturbă papilele gustative ale celor mici. După ce au făcut cunoștință cu dulciurile, aceștia cu greu mai acceptă apoi ceva mai puțin dulce în mod natural.

Citeşte şi Care sunt cei mai siguri şi sănătoşi îndulcitori

Noi nu putem rezista atunci când cel mic cere a doua înghețată, dar prea puțin ne gândim la riscurile pe care excesul de zahăr le alimentează: diabet, tensiune arterială ridicală, colesterol mărit. Toate sunt premise pentru declanșarea unor boli de inimă în viața de adult. Copiii care mănâncă astăzi prea multe dulciuri riscă să fie adulții care fac atac de cord la 35 de ani, avertizează medicii.

Pe etichete, zahărul este trecut în grame, ceea ce poate fi înșelător, dacă nu faci cu atenție transformările, mai ales că valorile sunt exprimate fie pe porție, pe pentru 100 grame de produs. 4 grame înseamnă o linguriță de zahăr. Un bol de cereale în care ai pus cam 150 de grame de produs ascunde între 28 și 40 de grame de zahăr – echivalentul a 7-10 lingurițe de zahăr.

Dacă pe etichetă este scris îndulcitor natural, acesta este doar un „cod” pentru zahăr procesat. Cu cât un produs este mai procesat, cu atât are mai mult zahăr adăugat. Ține cont de faptul că produsele low-fat sau cu făină intergrală conțin, de fapt, mai mult zahăr decât produsele „normale”. Un covrig cu făină intergrală ascunde cam 8 grame de zahăr, față de 6 grame dintr-un covrig cu făină albă.

Citeşte şi Problemele de sănătate ale copiilor la începutul şcolii

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Caniculă în toată România. Temperaturile vor arde
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?