Specialiștii ne sfătuiesc să nu consumăm în cadrul unei diete de 2.000 de calorii mai mult de 40 de grame de zahăr, dar pentru copii nu există recomandări referitoare la cantitatea de zahăr permisă. Asta deși un copil poate consuma la o singură masă mai mult zahăr decât cantitatea maxim admisă în cazul adulților, scrie baby.unica.ro.
Zahărul nu este bun, dar prea puțini sunt cei care se preocupă să facă inventarul tuturor produselor pe care le consumă copilul într-o zi. Dacă am face-o, ne-am îngrozi să vedem cât zahăr ascuns se află în meniul pe care noi îl considerăm sănătos. Cele mai multe dintre produsele pentru copii conțin zahăr adăugat, iar excesul de zahăr perturbă papilele gustative ale celor mici. După ce au făcut cunoștință cu dulciurile, aceștia cu greu mai acceptă apoi ceva mai puțin dulce în mod natural.
Citeşte şi Care sunt cei mai siguri şi sănătoşi îndulcitori
Noi nu putem rezista atunci când cel mic cere a doua înghețată, dar prea puțin ne gândim la riscurile pe care excesul de zahăr le alimentează: diabet, tensiune arterială ridicală, colesterol mărit. Toate sunt premise pentru declanșarea unor boli de inimă în viața de adult. Copiii care mănâncă astăzi prea multe dulciuri riscă să fie adulții care fac atac de cord la 35 de ani, avertizează medicii.
Pe etichete, zahărul este trecut în grame, ceea ce poate fi înșelător, dacă nu faci cu atenție transformările, mai ales că valorile sunt exprimate fie pe porție, pe pentru 100 grame de produs. 4 grame înseamnă o linguriță de zahăr. Un bol de cereale în care ai pus cam 150 de grame de produs ascunde între 28 și 40 de grame de zahăr – echivalentul a 7-10 lingurițe de zahăr.
Dacă pe etichetă este scris îndulcitor natural, acesta este doar un „cod” pentru zahăr procesat. Cu cât un produs este mai procesat, cu atât are mai mult zahăr adăugat. Ține cont de faptul că produsele low-fat sau cu făină intergrală conțin, de fapt, mai mult zahăr decât produsele „normale”. Un covrig cu făină intergrală ascunde cam 8 grame de zahăr, față de 6 grame dintr-un covrig cu făină albă.
Citeşte şi Problemele de sănătate ale copiilor la începutul şcolii