Datoria publică a Spaniei va atinge la sfârşitul anului viitor 78% din PIB, dublu faţă de 2008

Datoria publică a Spaniei va ajunge la sfârşitul anului viitor la 78%, nivel aproape dublu faţă de cel de la începutul crizei datoriilor suverane din zona euro, în 2008, erodând astfel avantajele economice faţă de alte state periferice din regiune, care au protejat-o de problemele Greciei.
Romania TV
20 feb. 2012, 17:12
Datoria publică a Spaniei va atinge la sfârşitul anului viitor 78% din PIB, dublu faţă de 2008

Spania a intrat în criză cu o datorie publică de 40% din PIB, comparativ cu o medie de 70% la nivelul zonei euro.

Comisia Europeană anticipează că nivelul datoriei publice spaniole va urca la 78% la sfârşitul lui 2013, iar Moody’s a avertizat că Spania pierde unul dintre principalele sale avantaje, transmite Bloomberg.

La nivelul zonei euro, CE estimează că ponderea datoriilor publice în PIB-ul regiunii va atinge 91%.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe termen de 10 ani este cu numai 0,3 puncte sub cel al obligaţiunilor Italiei, comparativ cu diferenţa de 2 puncte procentuale de la sfârşitul anului trecut.

Obligaţiunile spaniole cu maturitate de 10 ani au în prezent un randament de 5,18%, în creştere cu 0,33 puncte procentuale de la 1 februarie.

„Timpul lucrează împotriva Spaniei, iată de ce deficitul bugetar trebuie redus semnificativ, înainte ca ponderea datoriei publice în PIB să atingă pragul critic de 100%”, a declarat Georg Grodzki, şeful deparatamentului de cercetare la compania Legal&General Investment Management în Londra, care administrează active de 515 miliarde de dolari.

Potrivit estimărilor CE, datoria Spaniei se va dubla faţă de 2008, în timp ce cea a Italiei va urca cu numai 13 puncte procentuale, la 119% din PIB.

În 2001, Moody’s acorda Spaniei rating „Aaa”, iar Italiei un calificativ cu trei trepte mai jos, „Aa3”. În prezent, ambele ţări au rating „A3”, cu patru trepte peste nivelul junk, nerecomandat pentru investiţii.

Eforturile Spaniei de reducere a deficitului bugetar sunt îngreunate de intrarea în recesiune, pentru a doua oară în doi ani. FMI anticipează că economia Spaniei se va contracta cu 1,7% în acest an, ceea ce va împiedica guvernul să respecte ţintele bugetare.

Guvernul estimează că deficitul bugetar va scădea de la 8% anul trecut la 6,8% în acest an şi la 6,3% în 2013. Ţinta convenită cu Comisia Europeană pentru deficitul bugetar din acest an este de 4,4%.

Datoria publică ar putea creşte şi din cauza sprijinului guvernamental pentru băncile afectate de active neperformante de 175 de miliarde de euro, legate de sectorul imobiliar.

„Problema din Spania provine din riscul ascuns implicat de posibilul transfer al datoriilor băncilor la bugetul statului”, a declarat Thomas Costerg, analist la Standard Chartered Bank în Londra.

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoi a anunţat deja că va avea dificultăţi să reducă deficitul bugetar la 4,4%, în condiţiile contracţiei economice.

Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a cerut Spaniei să prezinte noi măsuri de austeritate, pe lângă planul de 15 miliarde de euro, constând în majori de taxe şi reduceri ale cheltuielilor, anunţat în decembrie.

Spaniolii contestă deja măsurile de austeritate şi reformă adoptate de guvern. Circa 1 milion de persoane au demonstrat duminică la Madrid şi alte oraşe mari pentru a protesta faţă de modificarea legislaţiei muncii.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație