În textul moţiunii liberalii şi democrat-liberalii îi cer ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să explice care a fost implicarea sa în ‘cazul Duicu’ şi în propunerea Elisabetei Ponea pentru şefia Secţiei Judiciare a DNA.
Semnatarii moţiunii îi solicită, de asemenea, ministrului Justiţiei, să prezinte care au fost propunerile iniţiale făcute la data de 4 septembrie 2013 de Ministerul Justiţiei pentru ocuparea unor funcţii de conducere în DNA, inclusiv la Secţia Judiciară, şi care au fost argumentele, întrucât, deşi Robert Cazanciuc a afirmat că propunerile au fost făcute ‘în raport de competenţa şi pregătirea profesională a procurorilor în cauză’, au fost totuşi retrase propunerile iniţiale ale unor oameni ‘de o calitate ireproşabilă’.
Totodată, aceştia îi cer ministrului Justiţiei să explice public şi motivele pentru care amână, ‘sub pretextul unor studii de impact’, respingerea definitivă a propunerii legislative privind amnistia unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, ‘care stă închisă în sertarul comisiilor parlamentare, iniţiativă legislativă croită cu dedicaţie pentru domnii Duicu, Voiculescu, Năstase şi toată cohorta de baroni PSD certaţi cu legea’.
În cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Ioan Adam a menţionat că moţiunea simplă ‘nu are nicio şansă de reuşită pentru că este nefundamentată’.
‘Nu aveţi domnilor semnatari căderea morală să ne daţi nouă lecţii de cinste. Acest Guvern este cinstit, mă bazez pe fapte. Nu poate nimeni să spună că a fost obturat actul de justiţie în România şi că noi am fi făcut ceva ca să protejăm acea categorie pe care dumneavoastră o numiţi baroni, iar dvs. nu aveţi baroni. Sunteţi îngeri’, a spus Adam.
La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a susţinut că de câteva luni membrii Guvernului încalcă mereu Constituţia.
Deputatul conservator Aurelian Ionescu a precizat că grupul parlamentar PC-PLR va vota împotriva moţiunii simple.
‘Spre deosebire de mesajul moţiunii prezentate astăzi, o construcţie care suferă puternic la capitolul competenţă şi coerenţă, punctul de vedere al grupului parlamentar liberal – conservator legat de acest subiect poartă o concluzie extrem de clară – Alianţa Creştin Liberală este bântuită de fantoma lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei. Până la momentul la care autorii moţiunii prezintă pseudorechizitoriul unor aşa-zise fapte reprobabile comise de ministrul Cazanciuc din textul documentului transpare neputinţa. O neputinţă de a alcătui o argumentaţie demnă de analizat în detaliu şi o incapacitate de a oferi soluţii pentru problemele unui sistem definitoriu pentru statul de drept’, a spus Ionescu.
Deputata PDL Valeria Schelean consideră că moţiunea ‘PSD are alergie la justiţie’ este ‘un exerciţiu de onestitate’ şi i-a îndemnat pe parlamentarii puterii să voteze alături de deputaţii PNL şi PDL în favoarea moţiunii.
‘Dacă veţi vota această moţiune nu veţi pune umărul nici la căderea ministrului Cazanciuc, nici la şubrezirea cabinetului Ponta, dar veţi ajuta hotărâtor la aflarea adevărului în cazul Ponea şi în cazul altor numiri de şefi de parchete, adevăratelor intenţii pe care le are conducerea partidului pe care îl reprezentaţi. E un pas politic mic pentru parlamentari, dar un pas uriaş pentru democraţia românească. Aţi putea demonstra că parlamentarii nu sunt doar instrumente ale partidelor, că cetăţenii au avut dreptate în puterea de judecată a parlamentarilor’, a afirmat Schelean, adresându-se deputaţilor puterii.
Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a precizat că moţiunea este ‘un demers total lipsit de temei, pur propagandistic’ şi i-a îndemnat pe deputaţi să respingă textul supus dezbaterii.
El a afirmat că moţiunea include ‘aspecte eronat vehiculate, deliberat sau nu, în spaţiul public’.
‘Ca jurist, ca fost magistrat de carieră, ca ministru al Justiţiei, nu pot să accept ca lupta de idei să se poarte cu armele atacului la persoană, jignirilor şi pseudoacuzaţiilor. Acest demers este total lipsit de temei în condiţiile în care politicile publice ale Ministerului Justiţiei sunt îndreptate către unicul sens al consolidării încrederii publicului în actul de justiţie’, a declarat Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei a susţinut, alături de ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, că documentul Opoziţiei nu reprezintă o moţiune simplă pentru că ‘nu respectă art. 112 alin. 2 din Constituţie şi art. 160 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care stabilesc clar forma şi conţinutul unei moţiuni simple’.
Cazanciuc a spus că nu înţelege ‘la ce imixtiuni şi tentative de acaparare a justiţiei se referă semnatarii moţiunii, pentru că e foarte posibil să încurce anii şi să acuze practicile unor foşti titulari ai acestui portofoliu’.