Avertisment fără precedent al specialiştilor: Se schimbă clima

Gazele cu efect de seră au atins în 2013 concentraţii-record, cu repercursiuni asupra atmosferei şi oceanelor, a anunţat marţi, la Geneva, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU, relatează AFP.
Filip Stan
09 sept. 2014, 10:18
Avertisment fără precedent al specialiştilor: Se schimbă clima

„Clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin mai extreme din cauza activităţilor umane, ca de exemplu exploatarea combustibililor fosili”, a declarat secretarul general al OMM Michel Jarraud la prezentarea ultimului buletin privind concentraţia gazelor cu efect de seră.

Observaţii efectuate de către experţi arată că nivelul concentrării „dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) şi protoxidului de azot (NH20) au atins noi niveluri de vârf în 2013”, scrie OMM.

În plus, observaţiile relevă că nivelul creşterii dioxidului de carbon (CO2) atmsferic în perioada 2012-2013 reprezintă cea mai puternică creştere anuală din perioada 1984-2013.

Date preliminare sugerează că acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantităţilor de CO2 absorbite de către biosfera terestră, în timp ce emisiile acestui gaz continuă să crească.

Din acest buletin OMM mai rezultă că această capacitate a Terrei de a conserva energia Soarelui sau de a o trimite în spaţiu, care are ca efect încălzirea climei, a crescut cu 34% în perioada 1990-2013, din cauza gazelor cu efect de seră care persistă (ca de exemplu CO2, CH4 şi NH20).

În 2013, concentraţia de CO2 în atmosferă reprezenta 142% faţă de nivelul din epoca preindustrială (1750), cea a metanului 253%, iar a protoxidului de azot 121%.

Oceanul absoarbe în prezent aproximativ un sfert din emisiile totale de CO2, iar biosfera alt sfert, limitând astfel creşterea nivelului de CO2 atmosferic.

Însă absorbţia de CO2 de către oceane are „consecinţe grave”, potrivit unor experţi. „Ritmul actual de acidificare a oceanelor pare într-adevăr fără precedent, de cel puţin 300 de milioane de ani”, consideră ei. Absorbţia unor cantităţi sporite din acest gaz de către mările globului modifică ciclul carbonaţilor marini şi antrenează o acidificare a apei mării. Oceanele absorb în prezent aproximativ patru kilograme de CO2 pe zi de persoană.

Anunţ important de la ANM: Ce iarnă ne aşteaptă în acest an. PROGNOZA METEO

„Dioxidul de carbon rămâne timp de sute de ani în atmosferă şi încă şi mai mult timp în ocean. Efectul cumulat al emisiilor trecute, prezente şi viitoare ale acestui gaz se va repercuta atât asupra încălzirii climatice, cât şi acidificării oceanelor”, a avertizat Jarraud.

Dioxidul de carbon este principalul responsabil de încălzirea climatică. Nivelul concentrării sale în atmosferă a crescut în 2013 cu 2,9 părţi pe milion în decurs de un an, ceea ce reprezintă cea mai puternică creştere anuală înregistrată din 1984 încoace. CO2 îşí are originea în combustia materiilor fosile sau în despădurire.

Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră. Aproximativ 40% din emisiile de CH4 în atmosferă sunt de origine naturală (zone umede, termite, ş.a.m.d.), iar 60% sunt de origine umană (între altele, creşterea animalelor, cultivarea orezului, exploatarea combustibililor fosili, combustia biomasei).

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București