Lipsa de interes, indiferenţa faţă de anumite activităţi, tristeţe şi apatie, insomnii sau nevoia de a dormi mai mult, probleme de concentrare, iritare şi proastă dispoziţie, dereglări alimentare sunt câteva dintre simptomele asteniei de toamnă. Acest anotimp vine cu schimbări bruşte de temperatură, vreme instabilă, scăderea zilei şi a luminii soarelui, aspecte care se răsfrâng asupra organismului uman.
Pentru a evita stările neplacute ale asteniei, este recomandat să includem în alimentaţie multe vitamine şi proteine şi să respectăm pe cât se poate orele de somn.
1. Fă sport. Cu ajutorul exerciţiilor fizice vei învinge starea de oboseală, iar organismul va spori producţia de endorfine (hormonul fericirii).
2. Somnul. Dormi suficient pentru a evita oboseala şi a te adapta la orele diurne.
3. Expunerea la soare. Este recomandată expunerea zilnică timp de zece minute la soare, de preferat la primele ore ale dimineţii.
4. Stai mai mult timp cu familia şi prietenii şi planifică excursii şi călătorii adaptate la noul sezon.
5. Adoptă un regim alimentar sănătos. Este recomandat să consumi multe fructe şi legume. De asemenea, trebuie să renunţi pe cât posibil la dulciuri care nu fac altceva decât să accentueze starea de astenie.
1. Merele. Aceste fructe sunt bogate în antioxidanți puternici şi sunt ideale pentru a fi consumate toamna. Mai mult, datorită efectelor lor antiinflamatoare și antialergice, merele înlătură astenia.
2. Dovleacul. Bogat în vitamina C, antioxidanți și betacaroten, dovleacul este unul dintre cele mai importante alimente ale sezonului.
3. Strugurii. Datorită conţinutului lor bogat de glucide, strugurii te ajută să scapi de oboseală. Mai mult, antioxidanţii întăresc sistemul imunitar şi îţi protejează inima şi ficatul.
4. Usturoiul. Usturoiul are efect antiviral şi antibacterial, iar dacă îl consumi crud beneficiezi de energie.
5. Ghimbirul. Un alt aliment recomandat toamna este ghimbirul care previne infecţiile respiratorii şi dă un plus de energie.
6. Mierea. Mierea este cea mai puternică sursă de energie naturală, având proprietăţi antibacteriene și antimicrobiene.
7. Cacaoa. Un alt aliment recomandat în caz de astenie este cacaoa care este bogată în magneziu.
8. Nucile. Nucile sunt un remediu natural atunci când te doare capul. Mai mult, acestea luptă împotriva stresului şi sunt o sursă foarte bună de energie, furnizându-i corpului substanţe nutritive precum vitamine şi minerale.
Citeşte şi ASTENIA de toamnă în rândul mămicilor. Vezi METODELE DE PREVENIRE