Un complex extraordinar de monumente a fost găsit în jurul sitului arheologic de la Stonehenge, folosind metode hi-tech de scanare a subteranului, potrivit The Mirror.
Descoperirea, realizată în cadrul unui studiu care a durat patru ani, este una extrem de importantă. Hărţile subterane ale Stonehenge includ 17 noi structuri și zeci de movile funerare din lemn sau piatră, vechi de 6000 ani.
Cele mai multe dintre monumentele se confundă în peisaj și sunt invizibile cu ochiul liber.
Studiul, care a avut loc pe parcursul a patru ani, cel mai mare studiu geofizic întreprins vreodată, a acoperit o suprafață de 12 kilometri pătrați și a pătruns până la o adâncime de trei metri.
„În ultimii patru ani am analizat acest monument extraordinar şi am încercat să descoperim ce se află în jurul său”, a declarat liderul proiectului, profesorul britanic Vincent Gaffney, de la Universitatea din Birmingham.
Printre surprizele descoperite de cercetători se numără şi urmele lăsate de aproximativ 60 de pietre uriaşe sau piloni care au format un monument preistoric circular uriaş. Monumentul ar fi avut diametrul de 1,5 kilometri.
Descoperirile sunt importante pentru că inițial s-a crezut că monumentele din piatră de la Stonehenge reprezentau un loc de cult izolat, unde doar câțiva mari-preoți aveau acces.
În urma noilor descoperiri, Stonehenge nu mai este considerat un loc izolat, ci unul înconjurat de alte temple mai mici, unde oamenii acelor timpuri veneau chiar și de la sute de kilometri pentru ritualuri păgâne.