Ce comisioane percep băncile la retragerile de la bancomat

Bancile care nu taxeaza clientii pentru retragerile de numerar de la bancomat sau pentru interogarea soldului sunt foarte putine in prezent. Ba mai mult, unele unitati bancare percep comisioane de administrare a cardurilor care ajung pana la 550 lei/an. Pe viitor, bancile ar putea fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele pe care le percep clientilor care efectueaza operatiuni la bancomate, dupa cum se arata intr-un proiect de ordin al ANPC.
Iulian Tudor
11 sept. 2014, 10:09
Ce comisioane percep băncile la retragerile de la bancomat

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul propriu, Raiffeisen Bank practica un comision de interogare sold de 0,3 lei la bancomatele proprii, scrie avocatnet.ro. Pentru retragerile de numerar, comisionul este de 0,2 lei la ATM-urile bancii, in timp ce in retelele ATM ale altor banci, comisionul urca la 2,5 lei. Puteti consulta aici tabelul complet al comisioanelor.

Citeşte şi Băncile câştigă 50-60 de milioane de euro anual din comisioanele de la BANCOMATE

In ceea ce priveste Banca Comerciala Romana, aceasta retine 0,25% din suma retrasa de la bancomatele proprii, dar nu mai putin de 0,5 lei. Comisionul creste pana la 1% din suma retrasa + 6 lei daca este utilizat un ATM al altei banci. Interogarea sold este taxata cu 0,2 lei la ATM-urile BCR, in timp ce la ATM-urile altor banci tariful creste pana la 2,5 lei.

Comisioanele BCR sunt asemanatoare cu cele practicate si de BRD Groupe Societe Generale. Astfel, pentru retragerile de numerar de la ATM-urile proprii, comisionul este de 0,20%, dar nu mai putin de 0,50 lei. Daca clientii bancii scot banii de la alte banci, atunci comisionul va fi de 1% din suma retrasa + 4 lei.

La BRD, administrarea cardurilor variaza de la 14 lei/an, la 550 lei/an.

Tarifele cresc usor in cazul Bancpost. Mai precis, retragerea de numerar de la ATM-urile este taxata cu 0,25% din suma retrasa, dar nu mai putin 0,50 lei. Daca banii sunt retrasi de la bancomatele altor banci, atunci comisionul variaza de la 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei, la 0,75% + 3 lei, in functie de tipul cardului (Visa Electron, Visa Classic, Visa Premium etc.).

Citeşte şi Doi adolescenţi au spart un bancomat folosindu-se de manual

Interogarea soldului este taxata cu 0,5 lei/operatiune la bancomatele proprii, in timp ce pretul ajunge la 1,5 lei/operatiune la ATM-urile altor banci.

Daca aveti un card la CEC Bank, atunci trebuie sa stiti ca interogarea va costa 0,3 lei la ATM-urile bancii si 1,5 lei la bancomatele altor banci din tara si strainatate. Daca retrageti numerar de la ATM-urile CEC, atunci banca va opri 0,10% din suma. Taxa creste pana la 0,50% plus 3,5 lei daca scoateti bani de la alte banci din tara.

Banca Romaneasca nu practica comision daca exista o conventie de plata salarii. In schimb, fara aceasta conventie, clientii vor achita 0,2% din suma retrasa, dar nu mai putin 2 lei. De asemenea, pentru retragerile de la alte bancii, tariful va fi de 0,5% din suma retrasa + 2,6 lei.

O interogare de sold la ATM-urile bancii va costa 0,5 lei, iar la ATM-urile altor banci 1,5 lei. Comisionul anual de administrare este de 5 lei.

Printre singurele banci care nu practica comision la retragerea de numerar de la bancomatele proprii se afla Banca Transilvania si ING Bank. De asemenea, Banca Transilvania nu percepe taxa de administrare anuala, in timp ce la ING preturile pentru aceasta operatiune variaza de la 0 lei la 120 lei, in functie de tipul cardului.

Referitor la retragerea banilor de la alte banci, cele doua banci au urmatoarele comisioane: ING – 0,5% din suma retrasa +10 lei, iar Banca Transilvania – 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei.

Volksbank nu percepe comision la interogare sold, dar retine 0,2% din suma pe care o retrageti de la bancomatele sale. Daca scoateti bani de la ATM-urile altor banci, atunci taxa creste la 0,5% din suma retrasa + 2,5 lei. Administrarea cardului costa intre 0 si 25 lei/an, in functie de tipul cardului. Spre exemplu, pentru Cardurile incluse in Pachetul de Produse si Servicii Contul Start si Contul Complet, valoarea comisionului este 0.

Comisioanele sunt diferite in cazul pensionarilor

Casa Nationala de Pensii Publice a incheiat conventii privind plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card cu 20 de banci din tara, dupa cum urmeaza: Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Bancpost, Banca Comerciala Carpatica, BRD Groupe Societe Generale, Procredit Bank, Banca Transilvania, Libra Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank Romania, ATE Bank Romania, Volksbank, Piraeus Bank, Romanian International Bank, Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank si Millennium Bank.

Acest lucru inseamna ca, in baza conventiilor incheiate, bancile practica un comision mai mic in cazul pensionarilor. De asemenea, sunt si banci care, pentru retragerea pensiilor, nu practica niciun comision.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
Playtech.ro
De ce se mănâncă miel de Paște. Orice român îl consumă fără să ştie semnificaţia
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Bahmuțeanca, marcată pe viață. Acuzații foarte grave
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță s-a stins. A lăsat în urmă o moștenire artistică greu de egalat. Va rămâne în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Rusia activează „Soneria Apocalipsei”? Mesajele ciudate transmise de stația secretă UVB-76 au panicat lumea
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți