Gazprom a redus livrările de gaze spre Slovacia, a declarat purtătorul de cuvânt al SPP, Peter Bednar. Peter Bednar a subliniat însă că această reducere neprogramată a livrărilor de gaze ruseşti nu va avea un impact asupra livrărilor destinate consumatorilor, casnici sau industriali, deoarece aceste livrări sunt garantate în totalitate. În plus, SPP va continua să livreze gaze naturale în sistem invers Ucrainei, care nu mai are acces la livrările directe ale Gazprom.
Separat, firma poloneză PGNiG a anunţat că grupul rus Gazprom şi-a redus cu 45% livrările de gaze destinate Poloniei, după ce la începutul săptămânii aceste livrări erau cu 24% mai mici faţă de cantitatea contractată. ‘Livrările de gaze ruseşti nu sunt în continuare în conformitate cu comenzile făcute de societate’, a informat PGNiG într-un comunicat de presă.
Analiştii consideră că reducerea livrărilor este o posibilă măsură de represalii a Rusiei faţă de ţările care livrează gaze naturale în sistem invers Ucrainei, căreia Gazprom a încetat să îi mai furnizeze gaze de la mijlocul lunii iunie.
În schimb, grupul rus Gazprom a repetat joi că exporturile sale spre Polonia sunt la un nivel stabil.
‘Exporturile spre Polonia nu au suferit modificări, fiind la acelaşi volum ca şi în zilele precedente, de 23 milioane metri cubi pe zi’, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
Anterior, în luna iunie, Gazprom a ameninţat că va reduce livrările către companiile europene care furnizează gaze naturale Ucrainei în sistem invers.
Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina însă, în data de 16 iunie anul curent, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părţii ucrainene.
Problema Ucrainei este că reţeaua de conducte din Europa continentală a fost construită din Est spre Vest, pentru a putea importa gaze din Rusia. Anul trecut, grupul rus Gazprom a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi, din care jumătate a ajuns în Europa via Ucraina.
Executivul comunitar pregăteşte o analiză pentru summitul UE din octombrie, cu privire la consecinţele care ar putea apărea în cel mai rău caz posibil, respectiv o întrerupere totală a livrărilor de gaz din Rusia.