Salvarea Greciei: Cei mai mulţi bani sunt pentru conversia obligaţinilor si recapitalizarea băncilor

Cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment, de 130 miliarde euro, aprobat marti de ministrii Finantelor din zona euro, cuprinde în principal bani pentru finantarea conversiei de obligatiuni si pentru recapitalizarea bancilor, iar revenirea la crestere economica ar putea dura 10 ani.
Romania TV
21 feb. 2012, 08:57
Salvarea Greciei: Cei mai mulţi bani sunt pentru conversia obligaţinilor si recapitalizarea băncilor

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat marti cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment, de 130 miliarde euro, care cuprinde în principal fonduri pentru realizarea conversiei de obligatiuni detinute de creditorii privati si pentru recapitalizarea bancilor elene, potrivit Reuters.

Acordul este însotit de schema de conversie a obligatiunilor grecesti detinute de investitorii privati în titluri cu maturitati mai îndelungate si un cupon mai mic. Creditorii din sectorul privat ai statului elen au acceptat astfel pierderi de peste 100 miliarde euro, adica 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor detinute. Initial fusese negociata o depreciere de 50%, care echivala cu o pierdere de aproximativ 70% pe valoarea actuala a creantelor.

Cele doua acorduri vizeaza reducerea datoriei de stat a Greciei la 120,5% pâna în 2020, aproape de nivelul maxim considerat sustenabil de catre Fondul Monetar international.

Obligatiunile de 14,5 miliarde euro care ar fi trebuit rascumparate de guvernul elen pe 20 martie vor fi restructurate, statul urmând astfel sa evite default-ul. Schema de conversie a obligatiunilor se va derula în perioada 8-11 martie, potrivit termenelor din acord.

Banca Centrala Europeana (BCE) va participa la pachet prin cedarea profiturilor aferente obligatiunilor grecesti pe care le detine catre bancile nationale din zona euro, guvernele uniunii monetare urmând sa distribuie mai departe banii catre statul elen.

BCE a cumparat pâna acum obligatiuni ale statului elen în valoare totala de 38 miliarde euro, care valoreaza în prezent 50 miliarde euro.

Cea mai mare parte a sumei de 130 miliarde euro pusa la dispozitia Greciei în cadrul acordului va fi utilizata pentru finantarea conversiei de obligatiuni si pentru garantarea stabilitatii sistemului bancar elen, transmite Reuters. Circa 30 miliarde euro vor fi distribuite ca „stimulente” pentru creditorii privati, pentru a-si determina sa participe la schema de preschimbare a obligatiunilor. Alte 23 miliarde euro sunt destinate recapitalizarii bancilor grecesti. Finantarea propriu-zisa a conversiei de obligatiuni va necesita fonduri de 35 miliarde euro din pachet.

Acordul nu prevede „aproape nimic” pentru sprijinirea economiei grecesti, care ar putea reveni pe crestere abia peste 10 ani, noteaza Reuters.
Masurile dure de austeritate care conditioneaza pachetul de finantare vor accentua recesiunea economiei grecesti, intrata deja în cel de-al cincilea an consecutiv, iar veniturile statului vor avea în continuare de suferit.

Unii economisti considera ca guvernul elen ar putea avea probleme si cu plata datoriei reduse semnificativ, din cauza recesiunii severe.
Un raport pregatit de experti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International, obtinut de agentia Reuters, noteaza ca Grecia va avea nevoie de ajutoare suplimentare pentru a atinge tinta oficiala de reducere a datoriei publcie (120,5% din PIB pâna în 2020), din moment ce contractia economica va continua si s-ar putea accentua.

Raportul arata ca, daca Grecia nu va implementa reformele economice si masurile de austeritate angajate în acord pentru a creste competitivitatea economica, datoria statului elen ar putea echivala în 2020 cu 160% din PIB.

„Tinând cont de riscuri, programul Greciei ar putea ramâne predispus la accidente, cu semne de întrebare legate de sustenabilitate”, se spune în raport.

DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Ion Țiriac a fost detronat! Forbes a dezvăluit cine este noul lider în topul celor mai bogați români
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Călin Georgescu ar putea provoca un HAOS politic în România după victoria sa
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Silviu Prigoană n-ar fi avut niciun ban. „Dacă nu era Adriana, era Anonymus SRL”
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Carambol pe Autostrada A1. Șapte mașini au fost implicate și două persoane au fost rănite
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă, vor fi scoși la război
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Estimări dramatice: Pierderi uriașe de vieți omenești în conflictul din Ucraina
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Un istoric ucrainean a vorbit despre planul rusesc de a împărți Ucraina în trei