31 de percheziții s-au desfășurat, vineri, în municipiul București și în județele Ilfov, Buzău, Dâmbovița și Sibiu. Acțiunea Poliției Române vizează probarea activității infracționale a mai multor persoane fizice și juridice, bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.
130 de polițiști, specializați în investigarea fraudelor și investigații criminale din cadrul I.G.P.R., D.G.P.M.B. și de la inspectoratele de poliție ale județelor Ilfov, Buzău, Dâmbovița și Sibiu, au efectuat 31 de percheziții domiciliare la locuințe și sedii ale unor persoane juridice, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română. Au fost puse în executare 25 de mandate de aducere.
În fapt, mai multe persoane fizice și juridice sunt bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul serviciilor de proiectare și consultanță în construcții civile și industriale. Acestea sunt bănuite de subcontractarea de lucrări unor firme fictive și înregistrarea unor achiziții nereale, urmate de transferuri bancare prin conturile mai multor societăți de tip fantomă, pentru ca sumele de bani să ajungă din nou în posesia lor.
Astfel, s-ar fi creat un prejudiciu estimat până în prezent la 2.000.000 de euro, reprezentând TVA și impozit pe profit neachitat bugetului de stat.
În vizorul poliţiştilor şi procurorilor s-au aflat şi mai multe primării, contractele fiind semnate cu autorităţi locale. Potrivit România TV, descinderile au avut loc şi la primăria din Voluntari, condusă de Florentin Pandele.
Edilul a susţinut vineri o conferinţă de presă pe acest subiect, comentând acţiunile poliţiştilor. „Este o anchetă în desfăşurare, probabil primăria oraşului Voluntari a fost mai mediatizată în contextul acestor percheziţii fiind mai apropiată de Bucureşti. N-aş vrea să cred că este altceva. Nouă ni s-au solicitat contracte pentru 5-6 firme de proiectare, iar documentele respective au fost predate în original. O parte dintre lucrările acestor firme sunt pe fonduri europene (…) Am stat de vorbă cu colegii mei din primărie, mi-au spus că sunt relaxaţi, am pus la dispoziţie tot ceea ce ni s-a cerut„, a spus Florin Pandele.
Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
CITEŞTE ŞI: PERCHEZIŢII la cea mai mare companie IT din România, într-un caz de EVAZIUNE FISCALĂ