Nicolescu a afirmat că producţia de gaze naturale a României este de 31 de milioane de metri cubi, iar consumul total este de 16 milioane de metri cubi. De asemenea, importurile din Rusia se ridică la 0,2 milioane de metri cubi, iar acestea se vor reduce în următoarele zile.
„Am avut o discuţie cu reprezentanţii companiei Petrom şi Transgaz, au participat şi cei de la Romgaz, cu privire la aprovizionarea României cu gaze la iarnă. Două concluzii: nu există nicun risc ca populaţia României să fie afectată de o intrerupere a alimentaţiei cu gaze naturale, indiferent de situaţia din regiune. A doua concluzie e că nu se impune să luăm nicio măsură suplimentară pentru a preîntâmpina reducerea alimentării cu gaze naturale. Vom face doar un singur lucru, să informăm CE în legătură cu situaţia apărută astăzi, am informat verbal, vom informa şi în scris”, a spus ministrul.
Victor Ponta, PRIMA REACŢIE în războiul gazelor cu Rusia VIDEO
De asemenea, el a prezentat şi datele privind producţia internă, consumul şi importurile de gaze naturale ale României.
„Azi, consumul e de 16 milioane mc, producţia internă e de 31 milioane mc. Aseară, Transgaz a fost notificată că importurile, care se ridică la 0,2 milioane mc, se vor reduce cu 9% mâine şi 5% duminică. Sunt cantitiăţi nesemnficative, nu afectează situaţia în care ne aflăm. Nu am primit un răspuns încă de la Gazpom pentru această situaţie, dar nu e niciun motiv de îngrijorare”, a mai spus Nicolescu.
Joi, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte.
Livrările de gaze din Rusia către România au fost reduse cu 5% FĂRĂ EXPLICAŢII VIDEO
Vineri a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom – Gazprom neft.
În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.