‘Nu e nevoie de comisie specială. Ştiţi că legea nu prevede lucrul ăsta şi comisiile de specialitate sunt cele care pot să facă lucrul ăsta. Deci, dacă vom ajunge la această decizie atunci sunt cele două comisii, Comisia SRI şi Comisia SIE, comisii de control care, în baza jurământului depus în plenul Camerelor reunite, au acces la genul acesta de informaţii’, a declarat Ilie Sârbu.
Întrebat dacă ar trebui să se convoace aceste comisii, el a menţionat că ‘dacă e cazul, da’.
Sârbu a subliniat că cele două comisii sunt singurele abilitate să facă lumină în acest caz.
Senatorul PSD a mai spus că se va stabili marţi dacă aceste comisii vor fi convocate şi în funcţie de evoluţia lucrurilor.
Social democratul a precizat, totodată, că ceea ce au solicitat reprezentanţii ACL nu are nici un sens în condiţiile în care membrii unei asemenea comisii ar trebui să deţină certificatul ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat).
‘Dar, nu e nevoie dacă sunt două comisii de control. Ele nu numai că controlează trebuie să şi răspundă. Dacă apare o situaţie de genul acesta comisiile trebuie să ştie. Dar, dacă nu ştiu? Până acum nimeni nu a spus lucrul ăsta decât preşedintele Băsescu când îi cade lui bine’, a afirmat senatorul PSD.
Referitor la solicitarea preşedintelui ca fiecare candidat să-şi completeze CV-ul, Sârbu a spus că Traian Băsescu cere lucruri care sunt împotriva legii.
‘A studiat legea? Eu ştiu foarte bine legea, deci nimeni nu-şi poate permite lucrul ăsta. (…) Niciun candidat nu are datoria asta’, a declarat social-democratul.
Întrebat cum de are preşedintele Traian Băsescu asemenea informaţii, Ilie Sârbu a spus că ‘asta e marea întrebare’.
‘Cum are el tot timpul informaţii despre oamenii care urmează să fie arestaţi, despre oamenii care fac, eu ştiu, nu ştiu ce lucruri, e curat, nu e curat? În cazul ministrului Vâlcov, la fel. Azi a fost aşa, după acea nu mai fost. Nu cred că ar mai trebui să-l luăm în serios. Marea problemă a noastră e că îl luăm în serios pe Traian Băsescu. (…). Aţi mai auzit la vreun preşedinte de stat din lumea asta să vină să spună despre serviciile secrete că el ştie, că el a aflat’, a declarat Sârbu.
Întrebat de jurnalişti dacă ar prezenta un dezavantaj pentru un candidat la preşedinţie, dacă s-ar discuta despre acest lucru, Sârbu a spus că depinde de anumite aspecte.
‘A fost înainte de ’89, după ’89? Lucrurile nu pot fi aşa aruncate în piaţă. (…) Putea să spună: Dacă a fost dinainte de ’89, a fost după ’89 discutăm cu totul altfel, nu? Ne atacăm propriul sistem democratic integrat în NATO? Sunt lucruri serioase. Astea nu sunt lucruri de glumit cu ele la televizor cu domnul Turcescu’, a mai spus Sârbu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că înainte de a-şi depune candidaturile cei care candidează la Preşedinţie ar trebui să menţioneze în CV dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi, arătând că ştie că printre aceştia există oameni care ar avea astfel de lucruri de ascuns.
‘Candidaţii au timp înainte de a-şi depune candidaturile să spună public, să-şi completeze CV-ul, dacă au fost cumva ofiţeri acoperiţi sau nu’, a spus şeful statului la B1 Tv.
Băsescu a precizat că, în cazul în care candidaţii nu vor preciza acest lucru, o va face el.
‘Am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să-şi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, descoperiţi, dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României nu poţi să nu informezi, nu spune nimeni să o facă Serviciul că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă şi voi fi în măsură să vă aduc probe ce înseamnă acest dublu buton’, a afirmat şeful statului.