Ilie Sârbu: Nu e nevoie de o comisie specială pentru a stabili dacă un candidat a fost ofiţer acoperit

Senatorul social-democrat Ilie Sârbu, vicepreşedinte al Comisiei de control a Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a afirmat vineri, la Alba Iulia, că nu este nevoie de o comisie specială de anchetă să întocmească un raport din care să rezulte care dintre prezidenţiabili ar fi fost ofiţer acoperit aşa cum au solicitat cei de la Alianţa Creştin Liberală (ACL), transmite Agerpres.
Filip Stan
12 sept. 2014, 16:05
Ilie Sârbu: Nu e nevoie de o comisie specială pentru a stabili dacă un candidat a fost ofiţer acoperit

‘Nu e nevoie de comisie specială. Ştiţi că legea nu prevede lucrul ăsta şi comisiile de specialitate sunt cele care pot să facă lucrul ăsta. Deci, dacă vom ajunge la această decizie atunci sunt cele două comisii, Comisia SRI şi Comisia SIE, comisii de control care, în baza jurământului depus în plenul Camerelor reunite, au acces la genul acesta de informaţii’, a declarat Ilie Sârbu.

Întrebat dacă ar trebui să se convoace aceste comisii, el a menţionat că ‘dacă e cazul, da’.

Sârbu a subliniat că cele două comisii sunt singurele abilitate să facă lumină în acest caz.

Senatorul PSD a mai spus că se va stabili marţi dacă aceste comisii vor fi convocate şi în funcţie de evoluţia lucrurilor.

Social democratul a precizat, totodată, că ceea ce au solicitat reprezentanţii ACL nu are nici un sens în condiţiile în care membrii unei asemenea comisii ar trebui să deţină certificatul ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat).

‘Dar, nu e nevoie dacă sunt două comisii de control. Ele nu numai că controlează trebuie să şi răspundă. Dacă apare o situaţie de genul acesta comisiile trebuie să ştie. Dar, dacă nu ştiu? Până acum nimeni nu a spus lucrul ăsta decât preşedintele Băsescu când îi cade lui bine’, a afirmat senatorul PSD.

Referitor la solicitarea preşedintelui ca fiecare candidat să-şi completeze CV-ul, Sârbu a spus că Traian Băsescu cere lucruri care sunt împotriva legii.

‘A studiat legea? Eu ştiu foarte bine legea, deci nimeni nu-şi poate permite lucrul ăsta. (…) Niciun candidat nu are datoria asta’, a declarat social-democratul.
Întrebat cum de are preşedintele Traian Băsescu asemenea informaţii, Ilie Sârbu a spus că ‘asta e marea întrebare’.

‘Cum are el tot timpul informaţii despre oamenii care urmează să fie arestaţi, despre oamenii care fac, eu ştiu, nu ştiu ce lucruri, e curat, nu e curat? În cazul ministrului Vâlcov, la fel. Azi a fost aşa, după acea nu mai fost. Nu cred că ar mai trebui să-l luăm în serios. Marea problemă a noastră e că îl luăm în serios pe Traian Băsescu. (…). Aţi mai auzit la vreun preşedinte de stat din lumea asta să vină să spună despre serviciile secrete că el ştie, că el a aflat’, a declarat Sârbu.

Întrebat de jurnalişti dacă ar prezenta un dezavantaj pentru un candidat la preşedinţie, dacă s-ar discuta despre acest lucru, Sârbu a spus că depinde de anumite aspecte.

‘A fost înainte de ’89, după ’89? Lucrurile nu pot fi aşa aruncate în piaţă. (…) Putea să spună: Dacă a fost dinainte de ’89, a fost după ’89 discutăm cu totul altfel, nu? Ne atacăm propriul sistem democratic integrat în NATO? Sunt lucruri serioase. Astea nu sunt lucruri de glumit cu ele la televizor cu domnul Turcescu’, a mai spus Sârbu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că înainte de a-şi depune candidaturile cei care candidează la Preşedinţie ar trebui să menţioneze în CV dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi, arătând că ştie că printre aceştia există oameni care ar avea astfel de lucruri de ascuns.

‘Candidaţii au timp înainte de a-şi depune candidaturile să spună public, să-şi completeze CV-ul, dacă au fost cumva ofiţeri acoperiţi sau nu’, a spus şeful statului la B1 Tv.

Băsescu a precizat că, în cazul în care candidaţii nu vor preciza acest lucru, o va face el.

‘Am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să-şi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, descoperiţi, dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României nu poţi să nu informezi, nu spune nimeni să o facă Serviciul că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă şi voi fi în măsură să vă aduc probe ce înseamnă acest dublu buton’, a afirmat şeful statului.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!