Electrocardiograma. Regizata in cabinetul medicului generalist sau cardiolog, aceasta inregistreaza, pentru cateva minute, impulsurile electrice ale inimii prin electrozi plasati pe incheieturile mainilor si pe piept. Acesta poate detecta anumite anomalii cardiace (aritmii sau tulburari de conducere electrica, defecte de oxigenare a inimii). „Este un punct de plecare pentru a merge mai departe cu controalele daca rezultatele sunt anormale”, spune Claire Mounier-Véhier, cardiolog-sef in medicina vasculara la Spitalulul Universitar din Lille, scrie sanatate.bzi.ro care citeaza topsante.com.
Electrocardiograma ar trebui sa se faca in mod obisnuit de catre toti sportivii (inclusiv copii) si la persoanele de peste 50 de ani, mai ales daca sunt sedentari si s-au reapucat de sport, sau daca exista factori de risc cardiovascular (fumat, hipertensiune arteriala, obezitate…). De asemenea, este recomandat pentru femeile care doresc sa faca tratament hormonal la menopauza.
Ecografia cardiaca. Ecografia cardiaca vizualizeaza in timp real si in miscare inima, peretii si valvele. Ideala pentru detectarea tulburarilor de contractie cardiaca sau anomalii ale valvelor, hipertrofia musculara sau malformatii cardiace. Cuplat la Doppler, aceasta permite studierea, in plus, a circulatiei sangelui in inima si vasele mari.
Acest examen este cerut in cazul unor semne ca murmur cardiac, dureri in piept, dificultati de respiratie, disconfort…).
Citeşte şi Simptome care ar trebui să te ingrijoreze: Mergi urgent la medic
Holterul ECG. Holterul ECG poate detecta aritmii care apar episodic de-a lungul timpului. Aceasta este o electrocardiograma in miniatura. Electrozii plasati pe torace sunt conectati printr-un cablu la un recorder portabil care inregistreaza impulsurile electrice ale inimii timp de 24 sau 48 de ore.
Acest examen este indicat in caz de simptome care indica o anomalie de ritm: sincopa, stare generala de rau, palpitatii noaptea.
Testul de stres. Aceasta este examenul perfect pentru a descoperi aritmii sau tulburari de vascularizare ale inimii (ischemie), care apar doar la efort. O electrocardiograma cu 12 derivatii este cuplata la un exercitiu fizic de intensitate progresiva, pe o bicicleta stationara sau pe banda de alergat. Acest test are intotdeauna loc intr-un spital sau o clinica, asistat de un cardiolog, un asistent medical de specialitate si echipamente de resuscitare in apropiere.
Testul de efort este de obicei facut persoanelor de peste 50 de ani, care au multipli factori de risc pentru o boala coronariana (nivel ridicat de colesterol, hipertensiune arteriala, fumat, sedentarism, stres, diabet, obezitate, menopauza…) si care prezinta semne sugestive de boala coronariana (durere in piept sau dificultati de respiratie la efort, in special), dar si la sportivi.
Citeşte şi Top analize de făcut la orice vârstă