Petrescu: Turismul românesc ar putea înregistra o creştere de 15% în 2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului estimează o creştere cu 15% în turism în anul 2012, după un avans de 17% înregistrat în 2011, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu.
Romania TV
21 feb. 2012, 11:20
Petrescu: Turismul românesc ar putea înregistra o creştere de 15% în 2012

De asemenea, oficialul MDRT a precizat că până la sfârşitul anului 2012 se estimează a fi contractată suma FEDR de 15,64 milioane lei, aproximativ 3,72 milioane euro, reprezentând 100% din sumele FEDR alocate pentru perioada 2007 – 2013.

În interviu, Cristian Petrescu a vorbit şi despre proiectele prioritate în dezvoltarea regională, investiţiile publice în domeniu, precum şi despre turismul balnear şi atragerea turiştilor străini în România.

 

Care sunt priorităţile sau principalele obiective în domeniul dezvoltării regionale şi turismului pentru anul 2012?

Cristian Petrescu: Priorităţile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru anul 2012 sunt absorbţia fondurilor europene şi crearea de locuri de muncă. Până în prezent, suntem ministerul cu cele mai bune rezultate în absorbţia fondurilor europene. Ţinta de absorbţie asumată pentru sfârşitul anului 2012, reprezentând sume transferate de la Comisia Europeană, este de 788,34 milioane euro, astfel încât suma totală rambursată de CE la finalul anului 2012 va fi de 1,255 miliarde euro, reprezentând 32,9% din alocarea Fondului European de Dezvoltare Regională a Programului Operaţional Regional. Până la sfârşitul anului 2012 se estimează a fi contractată suma FEDR de 15,64 milioane lei, aproximativ 3,72 milioane euro, reprezentând 100% din sumele FEDR alocate pentru perioada 2007 – 2013.

 

Cum va fi dezvoltat parteneriatul public privat pentru construcţia locuinţelor ANL?

Cristian Petrescu: Suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe pentru realizarea parteneriatului public-privat în ceea ce priveşte construirea locuinţelor în regim ANL. Una dintre variantele dezirabile ar fi ca autoritatea locală să pună la dispoziţie terenul şi utilităţile, partenerul privat să vină cu finanţarea, iar din bugetul de stat, prin MDRT, să se subvenţioneze jumătate din chirie. Investiţia este estimată să se recupereze în 15 ani. După recuperarea investiţiei, locuinţele în regim ANL ar urma să rămână în administrarea autorităţii publice locale. De asemenea, pe acest segment, pentru anul 2012 este programată finanţarea lucrărilor pentru 2.500 de apartamente pentru tineri şi 883 de locuinţe sociale, din care 1.500 de apartamente pentru tineri şi 423 de locuinţe sociale ar urma să fie finalizate până la sfârşitul acestui an. De asemenea, vor fi finanţate lucrările pentru 1.127 de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, dintre care 329 urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului 2012.

 

Care sunt principalele investiţii pentru lucrările publice care urmează să fie derulate în acest an, inclusiv prin Compania Naţională de Investiţii?

Cristian Petrescu: Pentru acest an ne-am propus reabilitarea a 481 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi local, lucrări la 445 de sisteme de alimentare cu apă, dintre care 155 vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, precum şi 20 de sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate. Iar investiţiile realizate prin Compania Naţională de Investiţii vizează finalizarea a 80 de săli de sport, 11 bazine, 20 de cămine culturale şi 19 sisteme de apă şi canalizare prin UMP pentru oraşele cu mai puţin de 50.000 de locuitori.

 

În 2011, turismul românesc a înregistrat o creştere cu 17% comparativ cu anul precedent. Care sunt aşteptările pentru acest an?

Cristian Petrescu: Pentru anul 2012 estimăm o menţinere a trendului de creştere înregistrat anul trecut, în paralel cu promovarea brandului turistic al României. Rezultatele strategiei de marketing elaborate nu se văd imediat, dar cu timpul, numărul turiştilor va continua să crească. Dacă în 2011 am avut o creştere cu 17% în turism, pentru acest an estimăm o creştere cu 15%. Noi ne bazăm pe circuitele turistice din Capitală, care includ Palatul Parlamentului, Centrul Vechi. Pentru aceasta dorim să derulăm un parteneriat cu autoritatea publică locală.

 

Au demarat discuţiile cu partenerii germani privind serviciile medicale asigurate prin CAS-urile din Germania?

Cristian Petrescu: Discuţiile cu partenerii germani se axează, în acest an, pe CAS-urile din Germania, în vederea stabilirii de comun acord a criteriilor pe care ar trebui să le îndeplinească unităţile de tratament din România pentru a se putea deconta serviciile medicale. În acest context, până în 2013, România trebuie să se pregătească atât legislativ cât şi în ceea ce priveşte infrastructura pentru a putea furniza pachete complete de servicii de sănătate de calitate, competitive şi în deplină siguranţă pentru solicitanţi. Vrem să începem efectiv să aducem turiştii, pentru a putea poziţiona România în rândul ţărilor competitive în ceea ce priveşte turismul de sănătate. România are o treime din izvoarele naturale cu proprietăţi terapeutice ale Europei. Iar turismul balnear românesc va fi promovat prin intermediul strategiei de promovare a brandului turistic al României pe pieţele ţintă, ceea ce va contribui, de asemenea, la creşterea numărului turiştilor străini pe acest segment. De asemenea, în mod concret, urmărim relansarea brandurilor istorice de genul Ana Aslan şi în acest sens MDRT a încheiat cu MS un protocol pentru pregătirea condiţiilor necesare încheierii unor parteneriate public private cu această instituţie.

 

Când va fi implementat propriu-zis Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor?

Cristian Petrescu: Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET) a fost testat şi s-au făcut demonstraţii cu instituţiile interesate. MDRT va folosi informaţiile statistice. După lansarea sistemului, hotelierii au la dispoziţie şase luni să se înscrie în sistem, pentru a putea raporta datele. MDRT a lansat proiectul de Hotărâre de Guvern în dezbatere publică, iar observaţiile operatorilor din turism şi a celor interesaţi au fost integrate în document. Este vorba despre reglementarea unor situaţii specifice şi armonizarea informaţiilor respective cu cele ale Institutului Naţional de Statistică.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 28 noiembrie, trei produse Cămara Noastră pe care mulți români și le doresc. Sunt la ofertă și se vor vinde imediat
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Contractul individual de muncă, schimbări importante. Se aplică de la 1 ianuarie
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii! Anunțul făcut de Ambasada României la Washington
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Tusk propune monitorizare navală comună în regiunea Mării Baltice după avariile cablurilor subacvatice
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie