Cât costă, de fapt, ŞCOALA DE ŞOFERI. Află TOATE TAXELE pe care trebuie să le plăteşti

Înainte de a vă apuca de şcoala de şoferi, înarmaţi-vă cu multă răbdare şi bani. Alegeţi-vă cu mare grijă şcoala auto sau instructorul autorizat şi nu vă lasăţi păcăliţi de tarifele mici cu care se laudă unele şcoli.
Iulian Tudor
17 sept. 2014, 08:06
Cât costă, de fapt, ŞCOALA DE ŞOFERI. Află TOATE TAXELE pe care trebuie să le plăteşti

Cei care vor să devină şoferi şi sunt nevoiţi să îşi caute singuri o şcoală de şoferi, neavând norocul unei recomandări sigure, trebuie să se informeze foarte bine înainte de a încheia contractul cu o şcoală de şoferi sau un instructor autorizat. Internetul este plin de oferte, care mai de care mai îmbietoare, însă nu trebuie să cădeţi în capcana celor care afişează tarife mici.

La o simplă căutare pe internet, veţi descoperi că lista cu preţuri începe de la 500 de lei şi urcă chiar şi până la 1.500 de lei, pentru categoria B. Cel mai practicat tarif pentru taxa de şcolarizare este undeva la circa 1.000 de lei. Nu vă bucuraţi prea devreme, pentru că asta nu este tot! Odată înscrişi la şcoala de şoferi, veţi descoperi o mulţime de alte taxe pe care trebuie să le plătiţi, chiar dacă nu eraţi pregătiţi pentru asta.

Odată ce v-aţi înscris la cursurile pentru şcoala de şoferi trebuie să vă faceţi analizele medicale şi testul psihologic. Acestea se fac, de obicei, înainte de a începe orele de conducere. Aşadar, în funcţie de şcoală, pentru fişa medicală şi testarea psihologică trebuie să scoateţi din buzunar între 60 şi 100 de lei. Analizele medicale şi testul psihologic sunt valabile timp de un an de zile.

Alte cheltuieli care vor fi achitate de către cursant pe timpul şcolarizării pentru întocmirea dosarului:

  • taxa de cazier, 10 lei la Trezoreria de sector sau 12,60 de lei la Poştă (cazierul este valabil timp de 3 luni)
  • taxa de timbru, 4 lei
  • taxa de permis auto, 68 de lei (se plăteşte la orice unitate CEC sau orice sucursală BCR)
  • taxa de examinare pentru categoriile AM, A, A1, A2, B, B1 si BE, 6 lei (valabilă pentru primele trei încercări)
  • taxa de examinare pentru categoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb, Tv, 28 de lei (valabilă pentru primele 3 încercări)
  • taxa de reexaminare pentru orice categorie, 84 de lei (valabilă după trei examene la care candidatul a fost declarat respins)
  • taxă pentru închirierea autovehiculului „Şcoală” în vederea susţinerii examenului de conducere auto, 100 lei
  • taxă încheiere dosar, 20 de lei (această taxă nu este practicată de toate şcolile)
  • taxă pentru ora suplimentară de conducere cu autoturismul „Şcoală”, după terminarea celor 30 de ore obligatorii, 50 – 80 de lei, în funcţie de şcoala auto.

De exemplu, un cursant care plăteşte în jur de 1.000 de lei taxa de şcolarizare, trebuie să mai scoată din buzunar circa 200 de lei, reprezentând taxa de cazier, de timbru, de permis auto, de examinare, de încheiere dosar şi taxa pentru închirierea maşinii în vederea susţinerea examenului auto. În cazul în care cursantul doreşte să mai facă, de exemplu, cinci ore suplimentare, trebuie să mai achite 300 de lei (la un tarif de 60 de lei, însă, atenţie, acesta diferă de la o şcoală la alta). Aşadar, într-un final, şcoala de şoferi va costa în jur de 1.500 de lei.

În situaţia în care cursantul nu a luat examenul auto din primele trei încercări, taxa de examinare creşte de la 6 lei, cât era iniţial, la 84 de lei. În acest caz, costul final al şcolii de şofer sare lejer de 1.500 de lei.

Am picat traseul, mai dau o dată sala?

Răspunsul este „da”. În vara anului 2013 s-a creat o mare confuzie referitoare la examenul auto: una dintre propunerile legislative consta în abrogarea regulii care spunea că o dată ce examenul auto teoretic a fost promovat, indiferent de rezultatul probei practice, sala nu ar mai fi trebuit dată încă o dată. Propunerea respectivă nu a fost aprobată niciodată pentru simplul motiv că cei care pică partea practică a examenului auto nu îşi însuşesc suficient cunoştinţele rutiere şi nici nu au (la momentul examenului) abilităţile practice necesare pentru a conduce în siguranţă, potrivit odat.ro.

Odată cu publicarea în MO, începand cu 11.06.2013 a Ordinului MAI nr. 82/2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, s-au adus câteva modificări, dar nu s-a modificat art. 12 din OMAI 268/2010 care prevede că:

(1) Candidaţii declaraţi respinşi se pot prezenta în vederea programării pentru o nouă examinare numai după o perioadă de cel puţin 15 zile de la data declanşării ca respinşi, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(2) Candidaţii neprezentaţi se pot prezenta în vederea programării oricând, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(3) Candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică, care nu se prezintă la proba practică într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, sunt declaraţi respinşi.
(4) În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire.

Cum recunoşti un instructor auto profesionist

Un instructor profesionist întruneşte câteva calităţi care nu îi pot lipsi, pentru a da cu adevărat rezultate prin metoda sa de predare:

  • instructorul auto trebuie să fie întotdeauna calm şi răbdător
  • instructorul trebuie să fie întotdeauna pregătit să răspundă întrebărilor
  • instructorul tratează fiecare elev în parte drept un caz individual şi este gata să îşi adapteze metodele de predare în funcţie de asta
  • instructorul auto se preocupă inclusiv de modul în care elevul se descurcă în pregătirea teoretică, oferind sfaturi legate de cele mai eficiente moduri de a studia pentru proba teoretică a examenului
  • instructorul îşi păstrează maşina mereu în cea mai bună stare de funcţionare. Un instructor a cărui maşină arată mai puţin decât impecabil este dovada faptului că acesta nu îşi ia ocupaţia în serios
  • instructorul este mereu pregătit să ofere sfaturi şi să testeze cunoştinţele de Cod Rutier ale cursantului în timp real
  • instructorul se dedică total responsabilizării cursanţilor pentru ca aceştia să devină participanţi model la trafic

Dacă un instructor îndeplineşte prea puţine dintre aceste calităţi este semnul clar că este de preferat căutarea unui alt instructor cu care cursantul să fie mai compatibil.

CITEŞTE ŞI: A apărut aplicaţia pentru şoferii indisciplinaţi: conducătorii auto nesimţiţi pot fi raportaţi la poliţie

DailyBusiness
România, foarte aproape de Schengen. Predoiu: „Va fi o decizie politică!”
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
“Viena Estului”, orașul pe care România l-a pierdut. Este plin de locuri și clădiri superbe, inclusiv una care seamănă cu celebra școală Hogwarts din Harry Potter
Capital.ro
A murit regina filmului. Adio, dragă doamnă! A fost simbolul generației sale
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
De la 1 octombrie, ratele cresc iar! Românii vor scoate din nou bani de la saltea
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Hotărârea castastrofală a lui Ceaușescu. Românii au suferit crunt
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă
Cancan.ro
Scandal pe bunurile soției lui Gabriel Vasiliu de la Puterea Dragostei. Ce pretenții au rudele Anei Maria, la o săptămână după înmormântare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Vecinii pot intra peste tine în casă. E legal! N-ai voie să faci așa ceva la bloc
StirileBZI
Aceste pensii riscă să fie tăiate! Nu le vor mai primi din 1 octombrie
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Un ciclon puternic amenință România cu inundații: autoritățile în alertă maximă
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi