O primă detectare cu sonarul, urmată de observarea directă cu ajutorul unui mic submarin, a confirmat descoperirea unei epave în Arctica, care ar putea fi a uneia dintre cele două nave – Erebus şi Terror – din celebra expediţie Franklin, plecate din Anglia în 1845 şi dispărute fără urmă. Ultima dată au fost zărite de baleniere în 1846, iar cercetările efectuate de atunci pentru găsirea vaselor au rămas fără rezultat.
Sir John Franklin avea dificila misiune de a deschide un culoar maritim din Atlantic în Pacific prin nordul continentului american. Cele două nave beneficiau de o tehnologie de vârf în acea vreme: motor cu aburi, încălzire, precum şi un dagherotip, strămoşul aparatului de fotografiat. Totodată, plecaseră încărcate cu 8.000 de cutii de conserve pentru a hrăni echipajul trei ani. De aceea, dispariţia vapoarelor a fost cu totul neaşteptată, iar opinia publică a vrut să ştie ce s-a întâmplat cu Franklin şi cu echipajul său de 129 de oameni.
Citeşte şi Epava unei ambarcaţiuni feniciene, descoperită în apropiere de Malta
Guvernul lui Stephen Harper a investit milioane de dolari canadieni în găsirea epavelor, derulându-se nu mai puţin de şase campanii de căutare majore din 2008. Eforturile au fost justificate de faptul că ‘navele lui Franklin sunt o parte importantă a istoriei canadiene, ţinând seama că expediţiile sale de acum aproape 200 de ani au pus bazele suveranităţii Arcticii canadiene’, potrivit premierului.
Căutarea navelor a continuat până în 1880, când s-a ajuns la echipajul de pe navele prinse în gheţuri în toamna lui 1846 ar fi murit din cauza bolilor, iar exploratorul John Franklin s-ar fi stins şi el anul următor.
Citeşte şi Comoara din adâncuri: Descoperire uimitoare în Atlantic
În urma recentei descoperiri, expediţia dispărută şi-ar putea dezvălui secretele. Istoricul James Delgado compară epava cu ‘o capsulă a timpului’. În apele reci ale Oceanului Arctic, scrisorile şi cărţile de pe vas, dar şi dagherotipul trebuie să se fi conservat foarte bine. Cercetarea vaporului va duce la o mai bună înţelegere a tragediei şi va oferi şi multe informaţii despre viaţa marinarilor din secolul al XIX-lea. Deşi documente ale epocii puneau apariţia bolilor pe seama cutiilor de conserve prost închise, epava va da poate o altă versiune a celor întâmplate.
‘Faptul că am găsit primul vas ne va da fără îndoială impulsul necesar pentru a localiza nava soră şi a afla mai multe despre ce s-a întâmplat cu echipajul expediţiei Franklin’, a mai spus premierul canadian, Stephen Harper.