O astfel de lege este de natură să consolideze controlul exercitat de preşedintele Vladimir Putin asupra media, care în cea mai mare parte s-a raliat politicilor Kremlinului cu privire la Ucraina. Guvernul preşedintelui Putin a evocat deschis un ‘război informaţional’ în care Moscova este atacată cu ştiri din Occident privind arme sau soldaţi ruşi care întăresc rândurile rebelilor din estul ucrainean.
‘Legea propusă va stabili structura proprietăţii în mass-media’, a spus Serghei Jelezniak, deputat al Rusiei Unite, partidul loial preşedintelui Putin. Ea vizează ‘în primul rând să garanteze suveranitatea informaţională a Rusiei şi să scadă influenţa externă asupra evenimentelor din ţară, care constituie un război informaţional lansat împotriva ţării noastre’, a explicat deputatul, scrie Agerpres.
Citeşte şi Putin, rău ca Stalin, iar Rusia, mai periculoasă decât jihadiştii. Cine spune asta
Proiectul de lege a fost introdus de deputaţi din Partidul Comunist, din Rusia Justă şi din Partidul Liberal-Democrat (naţionalist). Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, dar termenul până la care structura proprietăţii va putea fi adaptată noilor reglementări va fi 1 februarie 2017. Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie să treacă în Duma de stat (camera inferioară), apoi în Consiliul Federaţiei (Senat) şi, în fine, trebuie promulgată de Putin.
Sectorul media din Rusia a atras companii ca Axel Springer (Germania) şi Hearst Media (SUA), care au investit pe piaţa revistelor, dar firmele străine sunt doar în mică măsură prezente în sectorul televiziunii, cea mai importantă sursă de ştiri a ruşilor.
Citeşte şi Rusia se RĂZBUNĂ pe Occident din cauza SANCŢIUNILOR economice
Anastasia Obuhova, analistă de media la VTB Capital Research, a precizat că străinii deţin în general cote foarte mici din sectorul media al Rusiei şi că sunt foarte puţine companii străine care au o cotă mai mare de 20%.
Reprezentanţi ai media susţin că Putin este pe cale de a-şi întări controlul asupra media tipărite şi online.