Chinezii „sunt actorii cei mai activi şi mai constanţi în domeniul spionajului economic”, scrie serviciul naţional de contraspionaj în acest raport transmis Congresului, intitulat „Furt de secrete economice în spaţiul cibernetic de către spioni străini”.
„Întreprinderi private şi specialişti în securitate informatică au anunţat o intensificare a intruziunilor provenind din China în reţelele informatice, dar (serviciile de informaţii americane) nu pot confirma cine se face vinovat de aceste intruziuni”, se arată în raport.
Din 2009, „reţele informatice de o vastă varietate, din administraţii publice, întreprinderi private, universităţi sau alte instituţii, toate proprietare ale unui important volum de informaţii economice sensibile, au fost victime ale spionajului”, relevă contraspionajul american, adăugând că o „mare parte a acestei activităţi pare să provină din China”.
La rândul lor, serviciile de informaţii ruse caută să obţină „informaţii economice şi tehnologice, cu scopul de a susţine dezvoltarea Rusiei şi securitatea sa”, precizează raportul, care întrerupe obiceiul serviciilor americane de informaţii de a evita formularea de acuzaţii directe la adresa altor ţări.
Însă directorul Biroului Naţional de Contraspionaj Robert Bryant a declarat că vrea, astfel, ca autorităţile americane să reacţioneze aducând „soluţii”.
„China şi Rusia, prin intermediul serviciilor lor de informaţii şi întreprinderilor lor, atacă cercetarea şi dezvoltarea noastră”, a declarat Robert Bryant la National Press Club. „Noi încercăm să arărăm unde este problema”, a subliniat el.