Fostul director al RATB, Viorel Popescu, trimis în judecată

Viorel Popescu, fost director general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese, în legătură cu atribuirea nelegală a unui contract de asistenţă juridică.
Iulian Tudor
18 sept. 2014, 10:40
Fostul director al RATB, Viorel Popescu, trimis în judecată

În perioada 10 noiembrie 2011 – 9 octombrie 2012, Viorel Popescu nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi a efectuat în mod defectuos activităţi specifice funcţiei, cauzând un prejudiciu de 3.657.576 lei (aproximativ 820.000 euro) în dauna RATB, sumă care a reprezentat foloase materiale necuvenite pentru firma privată SC Urbconnet SRL, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Astfel, la data de 13 martie 2012, între RATB şi Urbconnet SRL, care nu avea drept de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice.

Din conţinutul contractului rezultă că RATB, prin Viorel Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanţelor de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), în baza unor simple solicitări ale firmei Urbconnet SRL către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relaţia Regiei Autonome de Transport Bucureşti cu CASMB.

Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că Urbconnet SRL avea obligaţia de asistare la controlul efectuat de CASMB faţă de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deşi, în realitate, nu a existat şi nu se prefigura un astfel de control. De altfel, conducerea RATB cunoştea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcţionarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unităţi lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredinţate firmei private prin contractul indicat.

Procurorii consideră că Viorel Popescu, în calitate de director general al RATB, pe lângă faptul că nu a întreprins măsuri legale şi efective de recuperare a creanţelor datorate regiei de către CASMB, prin structurile cu atribuţii în acest sens existente în cadrul regiei, a decis să încheie un contract cu Urbconnet SRL Bucureşti, sub aparenţa că firma privată va efectua demersuri la CASMB pentru recuperarea sumelor de bani datorate către RATB.

În plus, el nu a luat în considerare obiecţiunile formulate de Serviciul juridic şi contencios din cadrul RATB, la semnarea contractului cu Urbconnet SRL Bucureşti, iar ulterior a admis achitarea, din conturile bancare ale RATB, a facturilor emise de firma privată, deşi acestea nu se fundamentează pe nici un document care să ateste demersurile efective derulate de prestator şi natura acestora.

Potrivit DNA, demersurile fostului director al RATB au dus la obţinerea de foloase patrimoniale pentru Urbconnet SRL, mai ales că această firmă s-a aflat în raporturi comerciale cu o altă firmă ce îi aparţinea lui Viorel Popescu, SC Euroland SRL.

În cauză, RATB a precizat că se constituie parte civilă cu suma de 3.657.576, reţinută ca prejudiciu în dauna acesteia. În vederea recuperării prejudiciului au fost instituite măsuri asiguratorii faţă de bunurile imobile aflate în proprietatea lui Viorel Popescu.

În dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării formulate de Corpul de control al primului ministru, procurorii beneficiind şi de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul se va judeca la Tribunalului Bucureşti.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'