Un român din zece suferă de depresie. Tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai mulţi, mai variaţi şi mai elevaţi, susţin specialiştii.
Iulian Tudor
19 sept. 2014, 09:29
Un român din zece suferă de depresie. Tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, potrivit Agerpres.

Factorii declanşatori ai „bolii secolului”, în opinia specialiştilor, sunt diferiţi în prezent faţă de acum câteva decenii, la ora actuală, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele putând creşte semnificativ riscul de depresie.

Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorţurilor, cu efectul plecării părinţilor la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum – haine de firmă, telefoane deştepte, tot ce acum este apreciat şi înainte nici măcar nu exista„, susţine psihologul Mihaela Sârbu, preşedinta Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.

Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un milion în lume.

În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Alţi factori declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor pe care specialiştii i-au identificat sunt explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.

De asemenea, lipsa unui mediu stabil şi sănătos în familie, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul mijloacelor indirecte – Facebook etc.), slaba acoperire a nevoilor de bază, alimentaţie sănătoasă, mişcare, chiar şi micile articole vestimentare care ne oferă mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectivă, prin gesturi ale apropiaţilor, duc inevitabil la nemulţumiri şi acumulează frustrări care dacă nu sunt manifestate sau conştientizate se transformă în simptome fizice, comportamentale şi instabilitate emoţională, atrage atenţia Mihaela Sârbu.

Primii paşi care trebuie urmaţi pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie este să fie asigurată că nu este singură în tot acest proces, să fie acceptată fără critici, să i se ofere afecţiune şi atenţie.

Este nevoie şi de ajutorul unui specialist, câteodată chiar de tratament medicamentos. Este foarte important să îi motivăm, să fim suportivi, pozitivi, prezenţi, disponibili şi deschişi. Este foarte important să ştie că depresia se vindecă, se ameliorează, se tratează„, afirmă Mihaela Sârbu, psiholog – psihoterapeut.

Potrivit acesteia, nu există niciun program guvernamental care să prevină şi să combată depresia. „Deocamdată nu cred că există un program guvernamental care să combată acest îngrijorător flagel, deşi este mare nevoie de el„, declară psihologul Mihaela Sârbu.

CITEŞTE ŞI: Depresia duce la sinucidere. Vezi care sunt semnele şi poţi salva viaţa cuiva drag

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei pe stomacul gol vara. Lidia Fecioru spune că scade glicemia și face minuni pentru organism
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Să nu mai aud de Grecia sau Turcia! Unde pleacă românii în concediu
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Avertizare ANM: Val de căldură și disconfort termic în toată țara luni și marți
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!