Reprezentanţii PDL şi PNL din Birou au cerut punerea de ordinea de zi a plenului a constituirii comisiei de anchetă, însă partidele din coaliţia guvernamentală s-au opus invocând faptul Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte al României, nu poate fi audiat de către Parlament.
În cele din urmă, s-a ajuns la un compromis în sensul că se va cere Comisiei juridice un punct de vedere privind fundamentul legal ce ar putea sta la baza audierii şefului statului de către comisie.
În funcţie de acest punct de vedere, Biroul Permanent va decide peste o săptămână dacă proiectul constituirii comisiei va mai fi pus pe ordinea de zi sau nu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că nu există temei legal pentru constituirea unei asemenea comisii. „Nu putem face comisii de anchetă pe declaraţii politice. Politicienii în România au imunitate pe declaraţii politice şi pe vot. Dacă există probe concludente în spatele cererii unui grup parlamentar, trebuie să existe argumente. Argumentele nu sunt că preşedintele statului sau membri marcanţi ai societăţii au făcut declaraţii, ci probe care ne obligă pe noi să începem o anchetă în această chestiune. În afară de discuţii din mass-media, eu n-am văzut nici o probă concludentă că există informaţii că unul dintre candidaţi ar fi”, a declarat Valeriu Zgonea.
Acesta crede că o eventuală comisie de anchetă ar fi pusă în imposibilitate de a obţine informaţii de la cel care a generat scandalul ofiţerului acoperit. „Din păcate, noi nu-l putem chema pe preşedintele statului român la audieri„, a argumentat Zgonea.
Subiectul constituirii comisiei de anchetă privind existenţa unui ofiţer sub acoperire printre candidaţii la alegerile prezidenţiale nu a fost pus pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de săptămâna trecut, motiv pentru care ACL acuză puterea că au încălcat regulamentul ca expresie a temerii ca nu cumva Victor Ponta să se dovedească drept omul serviciilor secrete.
„În şedinţa Biroului permanent de astăzi, 17 septembrie, conducerea Camerei Deputaţilor a refuzat să pună pe ordinea de zi a Biroului Permanent demersul nostru, fără să ofere nicio explicaţie. Este inadmisibil modul în care PSD s-a opus clarificării acestor declaraţii deosebit de grave. Demersul nostru a fost unul instituţional şi legal, care nu trebuia să primească aprobarea conducerii Camerei Deputaţilor, ci aceasta trebuia să constate doar dacă sunt întrunite condiţiile regulamentare„, se arată într-un comunicat de presă al liderilor grupurilor PDL şi PNL din Camera Deputaţilor, Tinel Gheorghe, respectiv George Scutaru.
Aceştia reclamă o încălcare flagrantă a prevederilor Regulamentului Camerei de către reprezentanţii PSD. „Dar cine mai poate spera că PSD respectă instituţii, legi sau regulamente, este cel mult naiv. Mai ales când vine vorba de a se grupa în spatele lui Victor Ponta, armata PSD este disciplinată şi încalcă orice principiu al statului de drept”, susţin cei doi.
O posibilă explicaţie pentru atitudinea PSD ar fi faptul că Victor Ponta este candidatul vizat de declaraţiile preşedintelui, cred cei doi. „Dacă iniţial doar am intuit teama generalizată a PSD că acel ofiţer acoperit de informaţii ar putea fi candidatul Victor Ponta, acum, după respingerea grăbită a demersului nostru, începem să avem convingerea că afirmaţiile preşedintelui României l-au vizat direct pe Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale din această toamnă”, se mai spune în comunicat.