‘Moţiunea de cenzură este un instrument democratic, extrem de important, dar atât timp cât este utilizat cu bună credinţă şi în scopul pentru care legiuitorul l-a introdus în Constituţie. Am remarcat, fără niciun fel de supărare, că PDL foloseşte acest instrument constituţional – moţiunea de cenzură, în campaniile electorale. Anul trecut n-a fost nicio moţiune de cenzură, că n-a fost nicio campanie electorală. Anul acesta, în campania pentru Parlamentul European, a ‘ajutat’ foarte tare PDL ca să ia 12%, probabil că ar fi luat sub 12% fără această moţiune de cenzură. Şi azi se află în campanie electorală, pentru candidatul PDL, dl Iohannis, tot cu o moţiune de cenzură‘, a acuzat şeful Executivului, în plenul Parlamentului.
Ponta a subliniat că, în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerile prezidenţiale, care este criticată în document ca fiind neconstituţională, este un punct de vedere al PDL care a fost contrazis recent printr-o decizie a Curţii Constituţionale.
‘Cred totuşi că trebuie să ne bazăm pe decizia Curţii Constituţionale. Pentru cei dintre dvs. care nu au avut timp să citească Ordonanţa, probabil cei mai mulţi de la PDL, vreau să vă asigur stimaţi membri ai Parlamentului, este o propunere cu caracter strict tehnic, venită de la AEP, era o singură problemă politică. Prin această reglementare, partidul condus de dna Elena Udrea nu are reprezentant în BEC. PDL-ul, dl Blaga, dl Iohannis, au contestat ca să aibă d-na Udrea reprezentant în BEC. Curtea Constituţională a respins, deci obiectul moţiunii, din păcate sau din fericire, a dispărut‘, a spus premierul.
Valeriu Zgonea, despre moţiunea de cenzură a opoziţiei: Are şansa celui care nu ştie să înoate
Referindu-se la faptul că PDL susţine că ‘trebuie cenzurat Guvernul pentru faptul că a dat dreptul aleşilor locali să fie sinceri faţă de cei care au ales’, Victor Pona a explicat că în 2012 toţi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni ai USL, au fost aleşi ca reprezentanţi ai Uniunii, avându-i pe afiş, cei mai mulţi dintre ei, pe foştii lideri ai USL.
‘Peste noapte s-au trezit cu Blaga şi Iohannis. Obligaţia lor faţă de alegători este de a-şi îndeplini programul pentru care au fost aleşi şi cred că facem un act de dreptate scăpându-i de o companie oarecum jenantă, dacă nu ruşinoasă. Mai mult decât atât, asist cu oarecare uimire la ipocrizia cu care de altfel ne-a obişnuit PDL, cel care critică ordonanţa privind trecerea aleşilor locali, dar o foloseşte la Timiş, la Arad, la Hunedoara. Şi a şi stabilit un record – un primar pedelist, cel de la Rădăuţi, a fost şi arestat pentru că a vrut să facă traseism politic cu forţa. Stimaţi colegi de la PDL, vă place cu arestările, aveţi un primar arestat pentru că vrea să transfere consilieri locali. Cred, totuşi, că este un pic exagerat ca tocmai dvs. să acuzaţi acest lucru, cei care sunteţi primii beneficiari’, a afirmat premierul Ponta.
El a detaliat apoi, în faţa Parlamentului şi a ‘onoraţilor reprezentanţi ai PDL’, situaţia ordonanţelor de urgenţă din ultimii ani.
‘Să prezint cifre: anul 2010, guvernul PDL – 133 de ordonanţe de urgenţă; 2011, guvernul PDL – 126 de ordonanţe de urgenţă: 2014, când faceţi moţiune de cenzură împotriva guvernului – 56. (…) În 2014, 56 de ordonanţe de urgenţă, faţă de 133 ale guvernului Boc. Stimaţi colegi parlamentari, aşa este: chiar şi o treime din câte avea guvernul Boc sunt prea multe. Vă garantez că, din luna decembrie, Parlamentul, tot ceea ce va adopta în mod democratic, nu va mai fi blocat prin dreptul preşedintelui României de a trimite de fiecare dată orice lege, inclusiv cea votată în unanimitate de Parlament. Având în vedere că moţiunea de cenzură a PDL se dovedeşte ca în general acţiunile de opoziţiei – fără obiect – vreau să folosesc acest moment în care mă adresez Parlamentului României ca să fac un apel la schimbarea modului în care ne raportăm Putere – Opoziţie. (…) Mi-aş dori să nu mai avem un preşedinte ca Traian Băsescu’, a spus Victor Ponta.
În context, el le-a recomandat democrat-liberalilor să facă opoziţie în alt mod decât a făcut preşedintele Băsescu, adăugând că PDL nu are acţiuni de campanie şi că singurul lucru pe care îl fac este acela de a depune plângeri penale ‘între ei şi împotriva altora’.
Ponta: Moţiunea de cenzură a rămas fără obiect după decizia CCR VIDEO
‘În afară de plângeri penale, între ei şi împotriva altora, nu am văzut nicio acţiune de campanie, de guvernare, o acţiune de opoziţie din partea PDL. Ce făcea domnul Băsescu plângeri penale, le faceţi şi dvs. Aveţi grijă să nu aveţi fraţi, ca să nu păţiţi ca cel căruia îi plac plângerile penale. Am mai văzut că dl. Băsescu se plângea, în general, la instituţiile europene. Am văzut o scrisoare prin care liderul PDL, dl. Blaga, şi mâna sa dreapta, dl. Iohannis, au trimis la Bruxelles (o scrisoare prin care solicitau – n.r.) să nu fie propusă Corina Creţu. Mulţumesc preşedintelui desemnat, dl. Junker, Parlamentului României şi PE care respectă interesul României şi vom avea un comisar european pe Politici Regionale’, a mai spus Ponta în discursul său.
Premierul a susţinut că preşedintele Traian Băsescu a fraudat alegerile din 2004 şi din 2009.
‘Am mai văzut un lucru – un candidat la prezidenţiale în 2004 care striga peste tot că se vor frauda alegerile. A ajuns preşedinte şi a uitat să mai spună cine a fraudat. Am aflat în 2009 cine le-a fraudat, cine le-a fraudat şi în 2004 – Traian Băsescu. Dacă vreţi să faceţi opoziţie, faceţi altfel decât Traian Băsescu’, şi-a încheiat Ponta discursul adresat Parlamentului.