PRIMELE BOMBARDAMENTE AMERICANE în SIRIA, împotriva jihadiştilor. Peste 30 de militanţi ucişi GALERIE FOTO

Siria a fost informată de către Statele Unite cu privire la loviturile americane efectuate pe teritoriul său împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI), a anunţat marţi Ministerul sirian de Externe, citat de AFP, potrivit Agerpres. În prima zi a ofensive antiislamiste au murit cel puţin 20 de jihadişti. Peste 30 de militanţi fuseseră ucişi în cursul dimineţii de marţi, în bombardamentele americane.
Filip Stan
23 sept. 2014, 06:56
PRIMELE BOMBARDAMENTE AMERICANE în SIRIA, împotriva jihadiştilor. Peste 30 de militanţi ucişi GALERIE FOTO

Cel puţin 30 de combatanţi Al Qaida, precum şi opt civili, între care trei copii, au fost ucişi în atacurile aeriene efectuate marţi de coaliţia condusă de SUA în nordul Siriei, a informat o organizaţie neguvernamentală, citată de France Presse.

‘Americanii l-au informat pe reprezentantul Siriei pe lângă Naţiunile Unite că loviturile sunt îndreptate împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic la Raqa (nord)’, a indicat ministerul, citat de televiziune de stat de la Damasc.

Armata americană şi ‘parteneri’ ai săi au efectuat marţi dimineaţă, pentru prima oară, raiduri împotriva poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, deschizând astfel un nou front împotriva extremiştilor, scrie France Presse.

În acelaşi timp, după cum a relatat Fox News, citând oficiali americani anonimi pe pagina sa de internet, SUA, cu sprijinul Arabiei Saudite, Iordaniei, Bahrain-ului şi Emiratelor Arabe Unite (EAU), au efectuat atacuri aeriene asupra a 20 de obiective ale grupării extremiste Statul Islamic pe teritoriul Siriei, potrivit Ria Novosti.

Citeşte şi SUA: În Siria sunt aproximativ 12.000 de jihadişti străini din 50 de ţări, inclusiv 100 de americani

Un oficial al Pentagonului a indicat că raidurile au vizat în principal poziţii ale Statului Islamic la Raqa, de facto centrul de putere al organizaţiei, precum şi obiective de la graniţa, foarte poroasă, între Siria şi Irak.

Provincia Raqa este principalul bastion al Statului Islamic în Siria, organizaţia controlând de asemenea şi cea mai mare parte din estul ţării, în special provincia petrolieră Deir Ezzor şi o mare parte a frontierei cu Turcia.

Pentagonul anunţase anterior că SUA şi ţări partenere au aplicat lovituri aeriene asupra poziţiilor SI pe teritoriul Siriei prin intermediul unor avioane de luptă, bombardiere şi rachete „Tomahawk”, fără a preciza detaliile operaţiunii.

Această decizie a fost luată – după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby – de Comandamentului Central al Statelor Unite ale Americii, cu autorizaţia comandantului suprem al ţării.

Peste 20 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi

Peste 20 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în loviturile aeriene ale SUA şi aliaţilor lor de marţi dimineaţă asupra oraşului sirian Raqqa şi a împrejurimilor, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Citeşte şi Bin Laden a anticipat Statul Islamic. Cine sunt criminalii care DECAPITEAZĂ oameni nevinovaţi VIDEO

‘Peste 20 de membri ai Statului Islamic au fost ucişi în loviturile aeriene asupra a două poziţii ale organizaţiei în provincia Raqqa, care au fost complet distruse’, a precizat OSDO, care se bazează pe o reţea de surse civile, medicale şi militare din Siria. Reuters, care citează acelaşi ONG, relatează despre ‘zeci de răniţi şi ucişi’ în urma primelor lovituri aeriene ale SUA şi aliaţilor asupra poziţiilor SI.

Pentagonul a anunţat anterior că SUA şi ţările partenere au executat primele lovituri aeriene asupra unor ţinte care au vizat Statul Islamic în Siria. ‘Pot confirma că armata americană şi forţe ale naţiunilor partenere desfăşoară o acţiune militară contra teroriştilor ISIS (Statul Islamic) din Siria cu ajutorul avioanelor de vânătoare, bombardierelor şi rachetelor Tomahawk’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, într-un comunicat.

Un oficial american a declarat sub acoperirea anonimatului că ar mai fi implicate Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Bahrein, deşi nu se ştie exact ce rol a avut fiecare stat în operaţiunea militară. De asemenea, Qatarul a jucat un rol logistic în loviturile aeriene.

În oraşul Raqqa se află sediul central al Statului Islamic, iar televiziunea siriană de stat a anunţat că SUA l-au informat pe reprezentantul ONU în Siria luni că ţinte ale SI vor fi vizate de tiruri aeriene în localitatea aflată la 400 km nord-est de Damasc.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
TEMPERATURI CANICULARE ANUNȚATE PENTRU LUNA AUGUST: ZONELE AFECTATE ȘI PERSPECTIVELE METEO
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?