„Fac încă o dată apel la domnia sa ca acum, în ultimele zile de mandat, să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să procedeze la verificarea tuturor declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii„, a afirmat Dumbravă la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
El a precizat că verificarea magistraţilor este o obligaţie legală prevăzută de art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
„Aştept încă acest lucru, toate declaraţiile sunt astăzi aici la CSM, nu are decât să le solicite şi să pornească la verificarea fiecărei declaraţii în parte şi să trimită înapoi la CSM pentru fiecare judecător şi procuror dacă este sau nu colaborator (…). Trebuia să se întâmple de şase ani„, a subliniat Dumbravă, membru al CSM.
Referitor la neefectuarea acestor verificări, Dumbravă a replicat: „Întrebaţi pe preşedinte şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării”.
Legea nr. 303 din 28 iunie 2004, republicată, prevede la art. 7 că „Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii„.
Încălcarea acestor dispoziţii conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.
Acelaşi articol arată că magistraţii sunt obligaţi să completeze, anual, o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului Justiţiei, respectivele declaraţii, se mai arată în lege.