Moţiunea simplă prin care se cere DEMISIA ministrului Educaţiei, votată săptămâna viitoare

Moţiunea simplă 'PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi', care a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor, va primi votul final în şedinţa de plen de marţea viitoare.
Iulian Tudor
23 sept. 2014, 11:18
Moţiunea simplă prin care se cere DEMISIA ministrului Educaţiei, votată săptămâna viitoare

În moţiunea simplă cu titlul ‘PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi’, iniţiatorii, 99 de deputaţi PNL şi PDL, au solicitat demisia ministrului Educaţiei şi retragerea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014.

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Remus Pricopie abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.

ACL atrage atenţia asupra faptului că ‘inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că grupul de afaceri clientelare PSD, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa fonduri uriaşe din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi, apoi, contestate’.

Prezent la dezbaterile din plen, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a subliniat că Ordonanţa 49/2014 corectează mai multe neclarităţi din Legea 1 pentru a face funcţional sistemul de învăţământ şi dă posibilitatea unităţilor de învăţământ superior să organizeze colegii ca programe postliceale.

Pricopie a amintit că şcolile profesionale care au fost desfiinţate în urmă cu mai mulţi ani au fost redeschise în parteneriat cu firmele şi s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au înscris în învăţământul profesional în sistem dual.

La dezbateri, deputata PSD Ana Birchall a considerat că moţiunea introdusă de Opoziţie reprezintă ‘un afront la adresa decenţei’.

Birchall i-a acuzat pe iniţiatorii moţiunii de ‘măsluirea cifrelor din statistici’ şi a adăugat că Guvernul a crescut bugetul Educaţiei în 2013 şi 2014, ‘200 milioane de euro au intrat în infrastructura şcolară’, s-au reîntregit salariile dascălilor, s-au demarat lucrările de renovare la 500 de şcoli lăsate în stadiul de şantier, s-au achiziţionat şi repartizat în funcţie de nevoile comunităţilor şcolare 1.254 de microbuze şi s-a semnat contractul de conectare la internet a 2.446 şcoli din mediul urban şi rural.

Pe de altă parte, deputata PDL Raluca Turcan a declarat că Opoziţia aşteaptă demisia ministrului Pricopie, susţinând că nu este o umilinţă, ci poate fi un gest de responsabilitate.

‘Demisia nu este o umilinţă, demisia poate fi un gest de responsabilitate şi poate constitui o compensaţie morală pentru toţi cei care au avut de suferit şi pentru toţi cei care încă mai speră că sistemul de învăţământ românesc poate să fie o şansă pentru viitor. Aşteptăm demisia dvs. şi sperăm că indiferent de partidul din care faceţi parte să lăsaţi demagogia, să lăsaţi populismul deoparte şi să vă gândiţi – ne acordă sistemul de învăţământ românesc o şansă pentru dezvoltare aici, în România? Răspunsul nostru este că nu’, a spus Turcan în plenul Camerei Deputaţilor.

Moţiunea simplă pe educaţie, dezbătută în Camera Deputaţilor. Pricopie: OUG 49/2014 face sistemul funcţional

Şi deputatul liberal Florica Cherecheş a criticat activitatea ministrului Educaţiei, apreciind că modificările prevăzute de OUG 49/2014 sunt făcute în detrimentul calităţii învăţământului românesc şi ‘risipesc resursele preţioase’, pentru a mări numărul de asistaţi sociali, menţinând tinerii ‘captivi’ în sistemul de ajutor social şi inducându-le o atitudine de dependenţă faţă de stat, contrar regulilor economiei de piaţă.

Grupul PC-PLR din Camera Deputaţilor nu va vota moţiunea simplă privind Educaţia, ‘neîndoindu-se de bunele intenţii ale Guvernului Ponta’ în acest domeniu, a anunţat deputatul conservator Vicenţiu-Mircea Irimie.

‘După 1989, la conducerea Ministerului Educaţiei au fost nu mai puţin de 19 miniştri, unii dintre ei având chiar trei mandate. Învăţământul a fost terenul de încercare a tuturor reformelor şi s-a cam pierdut busola. (…) Intenţia Guvernului Ponta de a creşte calitatea Educaţiei şi de a o ridica la standarde europene este un lucru lăudabil. Prin adoptarea OUG 49/2014 au fost corectate o serie de erori şi prevederi insuficient de bine fundamentate în Legea educaţiei naţionale, a afirmat Irimie la dezbaterea moţiunii simple

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'