În moţiunea simplă cu titlul ‘PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi’, iniţiatorii, 99 de deputaţi PNL şi PDL, au solicitat demisia ministrului Educaţiei şi retragerea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014.
Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Remus Pricopie abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.
ACL atrage atenţia asupra faptului că ‘inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că grupul de afaceri clientelare PSD, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa fonduri uriaşe din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi, apoi, contestate’.
Prezent la dezbaterile din plen, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a subliniat că Ordonanţa 49/2014 corectează mai multe neclarităţi din Legea 1 pentru a face funcţional sistemul de învăţământ şi dă posibilitatea unităţilor de învăţământ superior să organizeze colegii ca programe postliceale.
Pricopie a amintit că şcolile profesionale care au fost desfiinţate în urmă cu mai mulţi ani au fost redeschise în parteneriat cu firmele şi s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au înscris în învăţământul profesional în sistem dual.
La dezbateri, deputata PSD Ana Birchall a considerat că moţiunea introdusă de Opoziţie reprezintă ‘un afront la adresa decenţei’.
Birchall i-a acuzat pe iniţiatorii moţiunii de ‘măsluirea cifrelor din statistici’ şi a adăugat că Guvernul a crescut bugetul Educaţiei în 2013 şi 2014, ‘200 milioane de euro au intrat în infrastructura şcolară’, s-au reîntregit salariile dascălilor, s-au demarat lucrările de renovare la 500 de şcoli lăsate în stadiul de şantier, s-au achiziţionat şi repartizat în funcţie de nevoile comunităţilor şcolare 1.254 de microbuze şi s-a semnat contractul de conectare la internet a 2.446 şcoli din mediul urban şi rural.
Pe de altă parte, deputata PDL Raluca Turcan a declarat că Opoziţia aşteaptă demisia ministrului Pricopie, susţinând că nu este o umilinţă, ci poate fi un gest de responsabilitate.
‘Demisia nu este o umilinţă, demisia poate fi un gest de responsabilitate şi poate constitui o compensaţie morală pentru toţi cei care au avut de suferit şi pentru toţi cei care încă mai speră că sistemul de învăţământ românesc poate să fie o şansă pentru viitor. Aşteptăm demisia dvs. şi sperăm că indiferent de partidul din care faceţi parte să lăsaţi demagogia, să lăsaţi populismul deoparte şi să vă gândiţi – ne acordă sistemul de învăţământ românesc o şansă pentru dezvoltare aici, în România? Răspunsul nostru este că nu’, a spus Turcan în plenul Camerei Deputaţilor.
Grupul PC-PLR din Camera Deputaţilor nu va vota moţiunea simplă privind Educaţia, ‘neîndoindu-se de bunele intenţii ale Guvernului Ponta’ în acest domeniu, a anunţat deputatul conservator Vicenţiu-Mircea Irimie.
‘După 1989, la conducerea Ministerului Educaţiei au fost nu mai puţin de 19 miniştri, unii dintre ei având chiar trei mandate. Învăţământul a fost terenul de încercare a tuturor reformelor şi s-a cam pierdut busola. (…) Intenţia Guvernului Ponta de a creşte calitatea Educaţiei şi de a o ridica la standarde europene este un lucru lăudabil. Prin adoptarea OUG 49/2014 au fost corectate o serie de erori şi prevederi insuficient de bine fundamentate în Legea educaţiei naţionale, a afirmat Irimie la dezbaterea moţiunii simple