‘Sectorul gazului şi sectorul energetic, în general, nu trebuie să fie instrumente politice’, a declarat Oettinger în timpul unei conferinţe la Kiev consacrate securităţii energetice a Europei. ‘Ele nu trebuie să devină arme în aceste vremuri dificile, în plină criză între Ucraina şi Rusia şi între Europa şi Rusia’, a afirmat comisarul Oettinger, potrivit AFP.
Moscova a suspendat livrările sale de gaz către Ucraina în luna iunie, Kievul refuzând atunci preţul mai ridicat impus de Rusia în urma destituirii preşedintelui Viktor Ianukovici. Ucraina continuă să asigure tranzitarea gazelor naturale ruse destinate Uniunii Europene, dar Bruxellesul se teme că Kievul ar putea sustrage o parte din ele pentru a-şi asigura nevoile proprii de energie în această iarnă.
Reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi UE urmează să se întâlnească vineri la Berlin pentru o nouă rundă de discuţii în dosarul livrării gazelor ruse.
Citeşte şi UE confirmă o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene privind livrările de gaze
‘Trebuie să evităm scenariul cel mai rău’, a mai afirmat comisarul european, pledând pentru ‘o soluţie pragmatică, o soluţie provizorie, pentru un compromis cu partenerii ruşi’. ‘Poziţia mea şi poziţia noastră este aceea că trebuie evitată orice sancţiune care să vizeze sectorul gazului. Pledăm pentru o soluţie provizorie care să permită primirea unei cantităţi suficiente de gaz din Rusia’, a adăugat el.
Bruxellesul a interzis luna aceasta vânzarea de echipamente tehnologice destinate întreprinderilor petroliere din Rusia, fără a extinde această măsură la gigantul Gazprom, aşa cum a procedat Washingtonul.
Rusia furnizează UE aproximativ o treime din nevoile sale de gaz şi jumătate din această cantitate trece prin Ucraina.