‘Nu confirmăm, nici nu dezminţim că a avut loc un schimb’, a declarat pentru AFP un responsabil guvernamental sub acoperirea anonimatului.
Duminică, răspunzând unei întrebări pe această temă, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că ‘este prea puţin important dacă a existat sau nu un schimb’. ‘Cel mai important este că ostaticii s-au întors şi s-au reunit cu familiile lor’, a spus şeful statului turc.
Potrivit cotidianului Hurriyet, care citează surse din serviciile de securitate, cei 46 de ostatici turci ar fi fost eliberaţi în schimbul membrilor SI care erau prizonieri ai rebelilor sirieni, şi operaţiunea secretă a fost desfăşurată ‘în întregime sub controlul’ serviciilor secrete turce.
Grupul sirian care îi ţinea captivi pe cei 50 de membri SI ar fi fost Liwa al-Tawhid, o brigadă apropiată de Fraţii Musulmani, iar acesta ar fi acceptat să-i elibereze după lungi negocieri, scrie ziarul.
Printre ei se află familia unuia dintre liderii SI, Haji Bakr, care a murit în ianuarie într-o luptă dintre gruparea sa şi o unitate a Armatei siriene libere, potrivit Agerpres.
Ostaticii turci au ajuns în Siria, în provincia Raqqa, vineri, dar SI a aşteptat până sâmbătă dimineaţă la ora 05.00 pentru a-i lăsa să plece, când grupul sirian a eliberat prizonierii, a precizat Hurriyet.
Ostaticii, diplomaţi şi familiile lor, precum şi membri ai serviciilor secrete turce, au fost răpiţi după ce combatanţii SI au cucerit oraşul Mosul, din nordul Irakului, în iunie.
Operaţiune secretă
Oficial, ei au fost eliberaţi într-o ‘operaţiune de salvare secretă’. Chiar dacă Turcia a invocat deschis situaţia ostaticilor săi pentru a justifica o neparticipare la coaliţia internaţională împotriva SI, eliberarea lor nu se va traduce neapărat printr-o schimbare de politică, conform unui responsabil turc care a comentat cazul sub protecţia anonimatului. ‘Chestiunea ostaticilor nu era decât una dintre îngrijorările noastre. Nu este singura’, a adăugat el.
‘Turcia este singura ţară care are frontieră cu Statul Islamic. Suntem un obiectiv direct’, a mai spus responsabilul citat, apreciind că politica turcă nu se va schimba cu 180 de grade.
Luni seară, la postul de televiziune NTV, premierul Ahmet Davutoglu a afirmat că Turcia nu va accepta nicio presiune externă în acest subiect. ‘Turcia nu are nimic de dovedit. Ea îşi ia deciziile de una singură’, a declarat el.