Adrian Năstase, la lansarea cărţii „Cele două Românii”, despre „homosexualitatea sa”

Adrian Năstase a lansat marţi cartea "Cele două Românii", care cuprinde perioada politică 2001 - 2004, când autorul a fost şi preşedinte al Partidului Social Democrat. Alături de el au fost soţia, Dana Năstase, şi cei doi băieţi dar şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, parlamentari social-democraţi, foşti miniştri ai Cabinetului Năstase sau colaboratori. Fostul premier a declarat că după lansarea acestei va începe un nou proiect important: va fi profesor din nou, la Universitatea Titu Maiorescu. 
Romania TV
23 sept. 2014, 14:54
Adrian Năstase, la lansarea cărţii

În prezentarea cărţii „Cele două Românii”, Adrian Năstase a arătat că a ales să povestească, în peste 850 de pagini, ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, cu realizări şi greşeli.

„Sunt într-un fel de convalescenţă autoimpusă. De ce am scris cartea? Am descoperit că există un fel de Alzheimer colectiv, care ne face să pierdem amintiri, să uităm anumite lucruri şi să avem o tentaţie de a repeta anumite greşeli. (…) Cred că România putea să folosească mai bine cei 10 ani care au trecut, din 2004 până în prezent”, a spus fostul premier.

În opinia acestuia, nu se poate vorbi în acelaşi timp despre o Românie a intelectualităţii şi despre o altă Românie ‘care trebuie să accepte indicaţii’.

„Am sentimentul, din păcate, că nu mai ştim să preţuim unul dintre obiectivele fixate în ’89 – obţinerea libertăţii. În ultimii 10 ani, nu am reuşit nici măcar să intrăm în Schengen, deşi exista în 2011 un termen. De ce oare?’, a adăugat el.

Năstase a mai afirmat că în ultimii 10 ani a existat ‘un efort masochist de a se distruge partidele politice’, apreciind că acest lucru trebuie îndreptat.

În opinia sa, ar trebui regândit şi mecanismul de constituire a guvernelor din România, el argumentând că sistemul actual, cel al coaliţiei, nu a dat rezultate.

Adrian Năstase a precizat că prima lansare a cărţii sale a avut loc la ‘Clubul de la Jilava’. ‘Prima prezentare a cărţii a fost în cadrul Clubului de la Jilava, care funcţionează în continuare. Este o dezbatere în care fiecare vorbeşte despre subiectul pe care-l ştie. Unii au vorbit despre apicultură, alţii despre conductă fără săpătură, eu am vorbit despre politică. (…) Cuprinsul este suficient de incitant. Unii vor merge direct la capitolul ‘Relaţia mea cu Ion Iliescu”, a susţinut Năstase.

El a adăugat că volumul nu este un jurnal şi nu conţine nici ‘impresii de călătorie din Jilava’, fiind atent documentat. Cartea este tehnoredactată de soţia şi fiii săi.

Năstase a precizat că îi datorează foarte mult lui Alexandru Athanasiu, cel alături de care a construit în 2001 Partidul Social Democrat, încercând un ‘upgrate’ de etapă la FSN, PDSR, PSDR, pentru a ajunge la o finalizare cu o structură modernizată, racordată la socialiştii europeni, cu o ideologie la zi.

Fostul preşedinte al PSD a mai menţionat că a scris între altele despre relaţia cu UDMR, APR, PUR, adăugând că a dorit să clarifice totodată o serie de teme ‘controversate’, între care ‘Năstase patru case’, accidentul de vânătoare al lui Ilie Sârbu, ‘Dracula Land’, ‘RAFO/JAFO’, privatizarea Petrom, proiectul Roşia Montană, tema fraudării alegerilor din 2004, legea privind protecţia informaţiilor clasificate.

‘Au fost patru case, dar succesiv. Am înţeles că unii dintre candidaţii la prezidenţiale au chiar mai multe case. (…) Am explicat cum se duc alicele grupate numai de la o armă descărcată de la o distanţă de un metru. În ceea ce priveşte Dracula Land, cred în continuare că este absolut aberant ca noi să suportăm o imagine sângeroasă a lui Dracula iar banii să-i ia americanii’, a spus Năstase.

El s-a referit şi la speculaţiile privind ‘homosexualitatea sa’, precizând că acela care le-a lansat – Aurel Sergiu Marinescu – s-a dovedit că era turnător la Securitate din 1972 şi le-a difuzat în America, fiind preluate ulterior ca teme de campanie electorală, în 2004, de fostul Partid Democrat şi Vadim Tudor.

Referindu-se la relaţiile cu serviciile de informaţii, o altă temă cuprinsă în carte, Adrian Năstase s-a întrebat retoric de ce Traian Băsescu, care a găsit în 2005 SRI condus de Radu Timofte, ‘care era în relaţie cu Sorin Ovidiu Vântu’, l-a menţinut pe Timofte încă un an şi jumătate?

‘La Jilava, într-un loc destul de special, romanele poliţiste pe care le-am citit au fost telegramele Ambasadei americane publicate de Wikileaks – sute de pagini citite cu foarte mare interes, cele mai mai bune analize după viaţa politică din ultimii 10 ani. Din ele poţi înţelege mecanismele publice şi de comunicare care funcţionează în continuare’, a mai spus fostul premier.

Între cei prezenţi la eveniment s-au numărat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, parlamentari social-democraţi, foşti miniştri ai Cabinetului Năstase sau colaboratori, printre care Smaranda Dobrescu şi Dan Matei Agathon, Victor Babiuc, Adrian Severin. Nu au lipsit soţia fostului premier, Dana Năstase, fii săi, Andrei şi Mihnea, şi sora sa, Dana Barb. 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'