Sistemul imunitar al oamenilor este cel mai activ in timpul somnului cand scaneaza corpul pentru a descoperi celule bolnave. Repararea si regenerarea se petrec tot in timp ce dormi, iar ficatul detoxifica organismul in aceeasi perioada. Lipsa somnului vaduveste corpul de aceste procese, iar acest lucru are ca rezultate accelerarea imbatranirii si predispunerea catre diverse afectiuni.
Insomnia poate fi cauzata de o multime de factori, unul dintre acestia fiind nivelul ridicat de cortizol. Acest hormon, care este produs de corp in situatii de stres, iti creste sansale de supravietuire, daca esti, spre exemplu in jungla urmarit de un tigru sau incerci sa franezi pentru a evita un accident auto. In conditii de stres cronic, nivelul de cotizol raman la cote inalte afectand echilibrul tuturor hormonilor din corp dar si al energiei fizice. Un nivel crescut din hormonul stresului duce la insomnie, anxietate si obezitate.
Cat de mult dormi depide de propria fiziologie. Unii oameni au nevoie de mai mult somn decat altii care nu simt nevoia sa doarma opt ore pe noapte. Insa daca te simti obosit dimineata sau in timpul zile atunci este clar ca nu te-ai odihnit asa cum trebuie noaptea. Iata 10 sfaturi pentru a dormi ca un prunc.
1. Transforma-ti dormitorul intr-un loc confortabil si imbietor
Fa-l cat de intunecos se poate. O camera in care nu patrunde lumina in timpul noptii favorizeaza productia de melatonina, care te ajuta sa ai un somn odihnitor. Scapa de toate electronicele din dormitor, cu exceptia unui mic ceas desteptator pe care sa-l tii langa cap. Asta inseamna ca in aceasta camera nu isi au locul un televizor, radio, pc sau telefon mobil. De asemenea, ai grija ca sa nu existe dezordine care sa te impiedice sa dormi.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro
Citeşte şi Poziţii pentru dormit DĂUNĂTOARE. Iată care este poziţia ideală pentru somn