”A avut loc o retragere semnificativă a forţelor convenţionale ruse din interiorul Ucrainei, dar multe mii de soldaţi încă sunt desfăşuraţi în apropierea frontierei”, a menţionat locotenent-colonelul Jay Janzen, într-un mesaj pe email ca răspuns la o solicitare a agenţiei de presă britanice.
”Unele trupe ruse rămân în interiorul Ucrainei. Este dificil de precizat numărul lor, întrucât separatiştii proruşi deţin controlul asupra mai multor puncte de trecere a graniţei şi trupele trec de o parte şi alta a acesteia. Mai mult, forţe speciale ruse acţionează în Ucraina şi sunt greu de detectat”, a adăugat Janzen.
Citeşte şi Rebelii proruşi îşi retrag artileria din estul Ucrainei
El a menţionat că se constată o scădere a numărului de incidente, inclusiv tiruri de artilerie, între forţele ucrainene şi rebelii separatişti proruşi. ”NATO salută aceste semne pozitive şi încurajează toate părţile să continue să acţioneze pentru găsirea unei soluţii la această criză”, a mai spus locotenent-colonelul Jay Janzen.
În pofida armistiţiului încheiat între guvernul de la Kiev şi separatişti pe 5 septembrie, armata rusă încă nu şi-a retras toate trupele trimise să lupte alături de insurgenţii proruşi în estul Ucrainei, circa o mie de militari ruşi fiind în continuare prezenţi în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, a anunţat la 16 septembrie un ofiţer din cadrul NATO, sub acoperirea anonimatului.
Citeşte şi UCRAINA, gata să se apere militar în faţa Rusiei
”După semnarea acordului de încetare a focului, am observat o diminuare a efectivelor ruse, dar estimăm că circa o mie de soldaţi ruşi sunt angajaţi în continuare în luptele din Ucraina”, a indicat ofiţerul NATO.
El a precizat că aceste trupe au în dotare sute de vehicule de luptă şi piese de artilerie şi pot desfăşura noi acţiuni destabilizatoare, iar Rusia continuă să furnizeze sprijin militar şi logistic separatiştilor.