ZILE LIBERE 2015: De ce vor avea românii mai puţine libere anul viitor

ZILE LIBERE 2015: Dintre sărbătorile legale recunoscute în România, în anul 2015, din 12 zile libere declarate prin lege, doar 8 zile sunt cele care pică în cursul săptămânii şi 4 zile care pică în week-end.
Filip Stan
29 sept. 2014, 07:42
ZILE LIBERE 2015: De ce vor avea românii mai puţine libere anul viitor
ZILE LIBERE 2015: Anul viitor, românii vor avea parte de mult mai multe zile libere. De anul viitor se va acorda o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Pentru familiile cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, în funcţie de decizia angajatorului. Tot din 2015, bugetarii ar urma să se bucure de ziua liberă de 10 mai – ziua Independenţei, de Ziua Înălţării, dar şi de prima zi de şcoală. De asemenea, există mai multe proiecte de lege care cer ca ziua de 24 ianuarie, a Micii Uniri, să fie declarată liberă. 
 
ZILE LIBERE CERTE PENTRU 2015: 
 
Anul Nou
– 1 ianuarie. joi
– 2 ianuarie. vineri
Paştele
– 12 aprilie. duminică
– 13 aprilie. luni
Ziua Internaţională a Muncii
– 1 mai. vineri
Rusaliile
– 31 mai, duminică
– 1 iunie, luni
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august, sâmbătă
Sfântul Andrei
– 30 noiembrie, luni
Ziua Naţională a României
– 1 decembrie, marţi
Crăciunul
– 25 decembrie, vineri
– 26 decembrie, sâmbătă
 
Patru zile libere picau oricum în weekend
 
 
Excepţie de la aceste prevederi:
Salariaţilor care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
 
CÂND PICĂ PAŞTELE ÎN URMĂTORII ANI

CALENDAR ORTODOX. Sarbatoarea Pastelui este momentul in care praznuim „omorarea mortii, sfaramarea iadului si incepatura altei vieti vesnice si saltand il laudam pe Mantuitorul, pe cel unul binecuvantat si preamarit, Dumnezeul parintilor nostri”. Ca acest lucru sa se intample cu adevarat si in noi este nevoie ca sa zicem „fratilor si celor ce ne urasc pe noi si sa iertam toate pentru Inviere si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”.

CALENDAR ORTODOX. Data Pastelui pe perioada anilor 2014-2030

2014 – 20 aprilie
2015 – 12 aprilie
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie

ZILE LIBERE: Ce se întâmplă în alte ţări europene

România se află anul acesta printre ţările cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, doar 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere la nivelul Europei, 14, respectiv, 12, arată studiul Worldwide Benefit and Employment care a luat în considerare 64 de ţări. În 2015, românii vor avea parte de un număr şi mai mic de zile libere legale care pică în timpul săptămânii. Studiul Worldwide Benefit and Employment , realizat de firma de consultanţă internaţională Mercer Marsh Benefits, oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii şi facultative, reglementărilor legale şi condiţiilor de angajare în peste 64 de ţări.

Studiul a luat în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii, dacă nu se specifică altfel. Astfel, România se află anul acesta pe ultimul loc în Europa de Est în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale (9), iar anul viitor doar 8 zile din cele 12 specificate în Codul Muncii vor fi în timpul săptămânii, restul de 4 fiind zile de weekend. Legislaţia română prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a Romaniei.

În 2014, din cele 12 zile doar 9 sunt în timpul săptămânii. Marea Britanie, Olanda Şi Ungaria figurează în clasament cu 8 zile libere, iar Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere. În Europa Centrală şi de Est guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12  sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9 zile.

Austria are 12 zile de sărbătoare, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor  11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar acest lucru variază între statele de pe cuprinsul ţării, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. Interesant este că Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori. 

În America Latină regăsim ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi pe cea cu cel mai mic: Columbia are 18  zile libere publice, în timp ce Mexic are cel mai mic (7). Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12. În Orientul Mijlociu şi Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Laura Giurcanu și-a făcut de cap la mare. Influencerița se bucură de viața de femeie singură
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Cel mai valoros schelet de dinozaur vândut vreodată atinge suma record de 44,6 milioane de dolari
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'