Macovei solicită organizarea unui REFERENDUM pe tema IMUNITĂŢII parlamentarilor în turul II al alegerilor

Monica Macovei, candidat independent în alegerile prezidenţiale, solicită Parlamentului să dea avizele necesare continuării anchetei DNA în dosarul în care sunt cercetaţi nouă foşti miniştri iar preşedintelui Traian Băsescu îi cere să întreprindă demersurile necesare privind organizarea unui referendum pe 16 noiembrie pe tema imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi a şefului statului.
Iulian Tudor
28 sept. 2014, 13:03
Macovei solicită organizarea unui REFERENDUM pe tema IMUNITĂŢII parlamentarilor în turul II al alegerilor

Monica Macovei a precizat că ancheta DNA arată românilor ‘faţa hâdă a clasei politice şi că această corupţie este transpartinică’, existând şansa ca, ‘fiind vorba de foşti miniştri din aproape toate partidele, (parlamentarii – n.r.) să îşi dea mâna şi să voteze ‘Nu’ pentru toţi’.

Pentru a continua investigaţiile este nevoie de aprobări politice – aprobarea Parlamentului pentru cei care sunt parlamentari sau pentru miniştrii care au fost parlamentari şi experienţa din trecut este proastă şi foarte îngrijorătoare. (…) Având în vedere acest istoric, mă aştept ca şi de această dată să meargă foarte greu aceste cereri ale DNA. De aceea fac un apel puternic la Parlament ca de îndată să analizeze cererile DNA şi să dea avizul pentru cercetare, să lase DNA să afle adevărul în aceste dosare, să îi lase pe inculpaţi să se ducă la DNA şi să dea explicaţii. Fac un apel şi către preşedintele ţării să avizeze cererile care sunt de competenţa lui, potrivit Constituţiei’, a spus Monica Macovei, duminică, într-o conferinţă de presă.

AVERILE CANDIDAŢILOR. Veniturile Monicăi Macovei s-au redus la jumătate în ultimii ani. Ce proprietăţi deţine

Monica Macovei a afirmat că, în situaţia în care va fi aleasă preşedinte al României, va asigura independenţa DNA.

Mă bucur că DNA e puternică şi că face o astfel de anchetă de mare amploare. Îi felicit pe cei de acolo. Am creat DNA în 2005 şi, ca preşedinte, îi voi asigura independenţa, să lucreze la fel de bine până vom stârpi corupţia din această ţară’, a declarat Monica Macovei.

Aceasta a ţinut să precizeze că problema imunităţii unor politicieni ar trebui clarificată de către români prin intermediul unui referendum, care să fie organizat odată cu cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

‘Având în vedere această realitate şi comportamentul instituţiilor îi solicit preşedintelui României să facă toate demersurile pentru organizarea unui referendum pe data de 16 noiembrie 2014 cu următoarea întrebare: ‘Sunteţi de acord ca parlamentarii, miniştri şi preşedintele României să nu beneficieze de nicio formă de imunitate cu excepţia opiniilor politice’, iar răspunsul trebuie să fie simplu – Da sau Nu’, a precizat candidatul independent în alegerile prezidenţiale, subliniind faptul că solicitarea sa va fi transmisă în scris Preşedinţiei.

Monica Macovei a adăugat că data de 16 noiembrie, la care ar putea fi organizat respectivul referendum, a fost aleasă întrucât ‘sondajele arată că oricum vom avea turul II al alegerilor şi costurile vor fi mult reduse pentru un astfel de scrutin’.

Referitor la faptul că, în trecut, nu s-a ţinut cont de opinia românilor cu privire la numărul de parlamentari, exprimată tot printr-un referendum, Monica Macovei a precizat că va insista ca rezultatul respectivului referendum şi a celui privind imunitatea parlamentarilor să fie aplicate.

‘Faptul că un referendum, cel cu 300 de parlamentari, nu a fost aplicat niciodată arată cât le pasă politicienilor de românii care au votat – deloc şi le încalcă demnitatea şi votul în picioare, dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să continuăm să folosim mijloacele constituţionale. Eu cred că românii vor asta, să fie cercetaţi toţi în mod egal şi să nu mai fie blocate anchetele de Parlament. Şi voi insista să fie aplicate amândouă şi, da, este normală consultarea populaţiei. Este forma cea mai evoluată a democraţiei’, a spus aceasta.

Propunere: RACOLAREA jurnaliştilor şi politicienilor de către serviciile secrete, INTERZISĂ

Nu în ultimul rând, Monica Macovei a spus că raportul pe Justiţie ar putea dezavantaja clasa politică dacă acesta va fi transmis după o eventuală respingere, de către Parlament, a cererilor formulate de DNA în dosarul în care sunt cercetaţi nouă foşti miniştri.

‘Ca întotdeauna, raportul MCV reflectă realitatea. Dacă raportul apare după ce Parlamentul ar respinge solicitările DNA, va arăta foarte prost pentru clasa politică. În general, rapoartele au fost foarte bune pentru DNA şi judecători şi foarte proaste pentru clasa politică’, a conchis aceasta.

DNA cere ridicarea imunităţii pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foşti miniştri, în dosarul privind presupuse fapte de corupţie în cazul mai multor contracte referitoare la licenţe IT de sute de milioane de euro.

„Corupția ucide. Ne ucide copiii și fizic, și intelectual. Recent un copil a murit în Vâlcea căzând în fosa septică a școlii. Iar copiii au început anul școlar fără manuale, pentru prima dată după război. Și în timpul războiului aveau manuale, copiii de clasa I și a II-a. Și asta în condițiile în care politicienii cheltuie miliarde de euro pentru alte lucruri, iar noi plătim taxe pentru educație”, a declarat  Monica Macovei, într-o conferință de presă.

Europarlamentarul a mai spus că ancheta realizată de DNA în dosarul Microsoft, în care 9 foști miniștri din partide diferite, în patru guvernări diferite, au împărțit comisioane de milioane de euro ne arată că infracțiunile de corupție nu au culoare politică.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce să pui în făină când faci șnițele ca să iasă gustoase și pufoase. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
Playtech.ro
Pensia incredibilă pe care o primește Traian Băsescu. Fostul președinte al României încasează mai puțini bani decât ar fi crezut românii
DailyBusiness
CREȘTE prețul apei calde cu 50%. Cum motivează autoritățile decizia
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Capital.ro
Cutremur în UE. Sfidarea supremă a Ungariei. Nimeni nu va accepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Pagina de internet a Băncii Centrale a Rusiei blocată de un atac cibernetic ucrainean
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!