TEODOR MELEŞCANU, a doua oară candidat, sare din barca serviciilor direct în confruntarea electorală

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TEODOR MELEŞCANU, 73 de ani, candidează la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 ca independent. Este diplomat de carieră, a fost ministru de Externe şi al Apărării, presedinte al APR, după ruperea de PDSR, şef al Servicului de Informaţii Externe (SIE) până în 22 septembrie, iar acum îşi încearcă norocul a doua oară la Preşedinţia României.
Iulian Tudor
29 sept. 2014, 10:30
TEODOR MELEŞCANU, a doua oară candidat, sare din barca serviciilor direct în confruntarea electorală

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Teodor Meleşcanu candidează la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 ca independent, având susţinerea Partidului Dreptăţii Sociale şi a unor organizaţii ale societăţii civile. Cererea sa de înregistrarea a candidaturii la BEC a fost însoţită de aproximativ 400.000 de semnături, strânse de Partidul Dreptăţii Sociale, Fundaţia Democraţie prin Drept şi de foarte mulţi tineri care nu sunt înregimentaţi politic şi care s-au organizat să facă acest lucru pe Facebook şi alte forme de socializare, spunea Meleşcanu.

A fost căsătorit cu jurnalista Felicia Meleșcanu (decedată în ianuarie 2004) şi are o fiică, Marina, de profesie medic stomatology, căsătorită cu omul de afaceri Peter Imre. În 2009, Teodor Meleşcanu s-a recăsătorit.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Teodor Viorel Melescanu s-a nascut la 10 martie 1941, in Brad, judetul Hunedoara, (73 de ani) si a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucuresti, intre 1959 si 1964, si cursuri postuniversitare de relatii internationale la Universitatea din Bucuresti (1964-1966). Din 1973, Melescanu este Doctor in Drept International la Universitatea din Geneva. În perioada facultății, în anul 1961, și-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu la Școala Militară de Ofițeri de Rezervă din Botoșani, având în prezent gradul de sublocotenent (în retragere), arma infanterie.

Melescanu si-a inceput cariera diplomatica in anul 1966, cand a fost angajat in Ministerul Afacerilor Externe, promovand în timp de la gradul de ataşat până la cel de ambasador. Intre anii 1978 si 1985, Teodor Melescanu a fost detasat ca secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite (ONU) si alte organizatii internationale de la Geneva.  Revine în România în anul 1985 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, îndeplinind funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), subsecretar de stat, șef al Departamentului America Latină, Asia și Africa (23 august 1990 – mai 1991) și secretar de stat (mai 1991 – 19 noiembrie 1992). În anul 1990 a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, apoi în 1992 la cel de ambasador.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Între 1992 şi 1996, Meleşcanu a fost ministru de Externe in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu si ministru al Apararii in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, in perioada aprilie 2007-decembrie 2008.

In perioada 15 ianuarie – 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al Justitiei, ca urmare a neintelegerilor dintre presedintele Băsescu si premierul Tăriceanu, şi el în prezent candidat la Preşedinţie, cu privire la numirea in functia vacanta de la conducerea Ministerului Justitiei a senatorului PNL Norica Nicolai. In mai 2010, Melescanu a fost propus de PNL pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala.

În urma alegerilor din noiembrie 1996, a fost ales ca senator de Prahova, pe listele PDSR. În această calitate, a îndeplinit funcția de președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul României în legislatura 1996 – 2000. Până în noiembrie 1997, a fost membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. In iunie 1997, Melescanu a fondat partidul Alianta pentru Romania (ApR), impreuna cu un grup de fosti membri ai PDSR, printre care Mircea Cosea, Iosif Boda, Marian Enache, Meleșcanu fiind ales președintele acestui partid în decembrie 1997 și reales în aceeași funcție în martie 2001. In anul 2000, Meleşcanu a candidat la Presedintie din partea ApR, obtinand sub 2% din voturi.

In ianuarie 2002, ApR a fuzionat cu Partidul National Liberal, iar de atunci Melescanu a ocupat functii de conducere in formatiunea liberala, pana la alegerea lui Crin Antonescu in functia presedinte al PNL. Teodor Melescanu a fost si administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Teodor Melescanu a fost, de-a lungul timpului, o voce temperata a PNL in relatia cu Traian Basescu, preferand sa adopte atitudini moderate în privinţa şefului statului, desi tonul majoritar in PNL era unul vehement antiprezindential. Poate şi pentru asta, preşedintele Traian Băsescu l-a propus şef la SIE. Astfel, că la data de 28 februarie 2012 a fost validat de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații Externe.

Poziţia de director al SIE pare că nu l-a mulţumit prea tare. Teodor Meleşcanu declara la începutul anului că vrea să se întoarcă în politică după terminarea mandatului la SIE, pe care îl asemăna cu „o paranteza in cariera politica„. „Imi place, mi se potriveste si as dori sa o exercit in continuare, dar sunt constient ca se va termina la un moment dat sau altul. Percep pozitia de director al SIE ca o paranteza in cariera politica, o paranteza deschisa, care oricand imi va da posibilitatea sa revin. Ma gandeam ca ar fi mare pacat sa nu pot fructifica toate informatiile pe care le-am obtinut in aceasta perioada”, spunea Meleşcanu într-un interviu la Digi24, arătându-şi disponibilitatea încă de atunci să candideze la Presedintie.

Depunerea candidaturii la Prezidenţialele din noiembrie nu a fost lipsită de probleme pentru Meleşcanu. După ce conducerea PDS îşi anunţa susţinerea pentru fostul şef SIE, un lider al acestei formaţiuni a anunţat public că-I retrage sprijinul. În aceeaşi zi, preşedintele PDS a anunţat că îl susţine în continuare pe Teodor Meleşcanu la alegerile prezidenţiale şi că declaraţiile lui Traian Rece privind semnăturile pentru candidatura acestuia nu au nicio relevanţă.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit ultimei declaratii de avere, soţia lui Teodor Meleşcanu, Viki Viorica Meleşcanu, deţine doua terenuri in comuna Budila din judetul Brasov, unul forestier de 4,5 hectare si altul agricol de 5.800 de metri patrati, terenurile fiind mostenite in 2009. Teodor Meleşcanu detine un apartament in Bucuresti, de peste 127 de metri patrati, dobandit în 2010 prin schimb de proprietate, iar sotia sa o casa de locuit de peste 580 de metri, construita in regie proprie in 2008.

Fostul şef SIE deţine şi un autoturism AUDI A6 cumpărat în 2006, dar are şi patru ceasuri dobandite in perioada 1970-2007 si care valoreaza in total 14.500 de euro. Are pe numele lui două depozite bancare deschise la Bancpost în 2009, unul în lei în valoare de 83,422 lei şi altul în franci elveţieni – 13,52. De asemenea, mai deţine un cont curent în lei cu card ataşat, la aceeaşi bancă, în care nu are niciun ban.

Anul trecut, Teodor Meleşcanu a realizat venituri de 90.252 de lei din functia de director SIE, iar sotia sa, un venit de 13.661 lei din functia detinuta in Ministerul Economiei şi 14.791 din funcţia de administrator delegate la Fabrica de avioane Craiova. Ca profesor la Universitatea „Hyperion”, Meleşcanu a încasat 8.930 lei, ca profesor la Universitatea „Titu Maiorescu” a primit 6.314 lei, iar de la SNSPA, în aceeaşi calitate a încasat 40.486 lei. Tot la capitolul venituri, Meleşcanu a declarant că a încasat 24.320,92 lei pensie de la MAE.

Melescanu detine 73 de actiuni, adica 33% din numarul total, de la SC Romcer Int si 40 de actiuni, in valoare de 100 de lei la Mazitol Ploieşti. De asemenea, Melescanu este membru al Consiliului de Administratie al Institutului pentru Libera Initiativa şi vicepreşedinte al Fundaţiei „Nicolae Titulescu”.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai