ZILE LIBERE 2014: În 2014, Crăciunul va fi sărbătorit într-o joi, iar potrivit Codului Muncii şi 26 decembrie este zi de sărbătoare legală şi nelucrătoare. În aceste condiţii, românii vor avea o minivacanţă de patru zile pentru a sărbători Naşterea Domnului. Situaţia este similară şi de Revelion. 1 ianuarie va cădea într-o zi de joi şi este liberă conform legislaţiei în vigoare. Conform unei reglementări de anul acesta, va fi liberă şi ziua de vineri, care face legătura cu cele două zile de weekend.
Citeşte şi:
CRĂCIUN 2014. Preţuri pentru petrecerea Naşterii Domnului în ţară, la hotel sau pensiune
Zile libere – cum e la alţii
Ruşii sunt fruntaşi când vine vorba de zilele libere, în rândul ţărilor G20, după cum relevă o anchetă realizată de agenţia rusă InterRating. Aceasta a plasat Rusia pe locul patru în grupul celor mai dezvoltate 20 de ţări (G20) cu un total de 40 de zile libere garantate pe an, fiind devansată doar de Arabia Saudită (59), Brazilia şi Franţa, fiecare cu câte 41. Angajaţii ruşi beneficiază de 29 de zile de concediu plătite şi de 12 sărbători naţionale.
Prin comparaţie, muncitorii chinezi au un concediu plătit de cinci zile, cei din India şi Indonezia au 12 zile libere, iar sud-coreenii 15.
Citeşte şi Câte ZILE LIBERE vor avea bugetarii în anul 2014
Ţările ai căror angajaţi se bucură de cea mai scurtă perioadă de vacanţă au în schimb cea mai ridicată productivitate, potrivit unei alte anchete InterRating. China se află în fruntea celor mai productive ţări, fiind urmată de India pe locul secund şi Coreea de Sud pe poziţia a patra.
Statele Unite ale Americii sunt singura economie majoră a lumii unde concediul cu plată nu este garantat prin lege. Această perioadă este stabilită de angajator şi este în medie de două săptămâni, n
ZILE LIBERE 2015: De ce vor avea românii mai puţine libere anul viitor
PROGNOZA PE TREI LUNI. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion