În Germania, nu mai puţin de cinci infractori sexuali au optat pentru castrare chirurgicală, ca pedeapsă pentru infracţiunile comise, în speranţa că astfel li se va reduce atât comportamentul sexual agresiv, cât şi pedeapsa cu închisoarea, scrie BBC online.
Dar Comitetul Antitortură din Consiliul Europei (CPT) a decis că un asemenea tratament, chiar dacă este consimţit de cel căruia i se aplică, este „degradant”. Astfel, Consiliul, supranumit şi „câinele de pază” al drepturilor omului din Europa, a recomandat Germaniei să renunţe la această practică. Totuşi, recomandarea acestui organism european nu este obligatorie, dar, în principiu, astfel de decizii au mare influenţă.
Potrivit CPT, „castrarea chirurgicală este o mutilare, o intervenţie ireversibilă şi nu poate fi considerată ca o necesitate medicală în contextul unui tratament aplicat violatorilor”.
Într-un studiu aferent raportului se arată că din 104 persoane operate între 1970 şi 1980, numai 3% au „recidivat” în privinţa comportamentului sexual, comparativ cu aproximativ o jumătate dintre aceia care au refuzat castrarea sau le-a fost interzisă de autorităţi.
În februarie 2009, Consiliul Europei a făcut o sesizare asemănătoare celei către Germania, privind castrarea chirurgicală în Cehia. Dar în ciuda criticilor, această ţară le oferă în continuare delincvenţilor dreptul de a alege castrarea chirurgicală.