Ţările de la Marea Caspică au interzis prezenţa militară în regiune

Cele cinci ţări riverane Mării Caspice (Rusia, Iran, Kazahstan, Azerbaidjan şi Turkmenistan) au convenit, la summitul desfăşurat luni în oraşul rus Astrahan, să interzică prezenţa militară a statelor terţe în regiune, dar au amânat semnarea Convenţiei privind statutul juridic al mării, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Filip Stan
29 sept. 2014, 14:57
Ţările de la Marea Caspică au interzis prezenţa militară în regiune

‘Dreptul prezenţei militare în zona Mării Caspice revine exclusiv Forţelor Armate aparţinând statelor riverane. Acesta a fost regimul istoric şi nu avem intenţia să-l modificăm’, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin la încheierea celui de-al patrulea summit al statelor din zona Mării Caspice.

Rusia şi Iranul au fost principalele ţări care au susţinut includerea acestui punct în declaraţia finală a summitului, unii analişti considerând că obiectivul urmărit este de a ţine la distanţă Statele Unite, care şi-au sporit prezenţa militară în Asia Centrală după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Pe de altă parte, cei cinci lideri au amânat până la summitul de anul viitor (ce se va desfăşura în Kazahstan) semnarea acordului privind statutul Mării Caspice. Ei au convenit, totuşi, ca fiecare ţară să deţină controlul asupra unei zone cu o lăţime de 25 de mile marine, respectiv o zonă de suveranitate statală de 15 mile marine, urmată de o zonă cu drepturi exclusive de exploatare a resurselor cu o lăţime de 10 mile marine. Delimitarea apelor dincolo de aceste spaţii va fi în continuare obiectul negocierilor.

‘Încă mai avem de lucru la pregătirea Convenţiei privind statutul juridic al Mării Caspice. Sunt convins că vom reuşi să soluţionăm şi chestiunile asupra cărora încă nu am obţinut un consens şi să adoptăm Convenţia la următorul summit’, a indicat liderul de la Kremlin. ‘Cel mai important este că am ajuns la un consens asupra unei declaraţii politice în care stabilim pentru prima dată principiile cooperării între cele cinci ţări din zona Mării Caspice’, a adăugat Putin.

Citeşte şi ANALIZĂ: Lupta pentru gazele din zona Caspică. Ce poate pierde România

‘În general, toate chestiunile ce au legătură cu această regiune intenţionăm să le decidem exclusiv în cadrul grupului celor cinci state care au drepturi suverane asupra Mării Caspice şi resurselor ei’, a conchis Vladimir Putin.

Marea Caspică a fost împărţită între Moscova şi Teheran prin tratatele din anii 1921 şi 1940, dar aceste înţelegeri au devenit inaplicabile odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Într-o declaraţie acordată vineri, Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului, a afirmat că toate ţările au acceptat ca baza negocierilor să fie Convenţia Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării din anul 1982, cu excepţia Iranului, care solicită măsurarea lăţimii apelor sale teritoriale începând de la linia ce uneşte frontiera sa cu Azerbaidjan şi Turkmenistan. De asemenea, Teheranul ar dori ca statele riverane să exploateze în comun resursele acestei mări, ori împărţirea ei în cinci zone economice exclusive egale, câte una pentru fiecare ţară.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Afacerea cu care a dat lovitura Ciprian Tătărușanu. Produsul se găsește în toate supermarketurile, iar românii adoră să-l mănânce
Capital.ro
Călin Georgescu a șocat toată România. Vrea să schimbe granița țării: Va avea graniță la....
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Adio Revolut? Nimic nu va mai fi la fel pentru clienții serviciului
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump va avea loc în interior din cauza frigului
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz