Studenţii români plătesc TAXE de ŞCOLARIZARE din ce în ce mai mari. Vezi HARTA celor mai scumpe facultăţi

În ultimii ani numărul studenţilor s-a înjumătăţit. Dacă în 2007 aveam peste un milion de studenţi la facultăţile din Romnia, astăzi doar puţin peste 500.000 încep cursurile. Rezultatele proaste de la Bacalaureat, dar şi taxele mari de şcolarizare au golit universităţile în ultimii ani. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenţii sunt nevoiţi să le plătească în 21 de universităţi din ţară.
Ionela Marcu
29 sept. 2014, 15:24
Studenţii români plătesc TAXE de ŞCOLARIZARE din ce în ce mai mari. Vezi HARTA celor mai scumpe facultăţi

Constanta subfinanțare a educației cu care se confruntă România, alimentată an de an de finanțări tot mai mici alocate din bugetul de stat, a făcut sistemul de învățământ superior românesc tot mai greu accesibil pentru studenți datorită costurilor mari pe care acesta le impută, se arată în studiul ANOSR.

40% dintre studenții care se înscriu în anul I de studii abandonează studiile universitare până la finalizarea acestora, conform datelor primite de ANOSR de la universități la începutul acestui an, principalele motive ale abandonului fiind imposibilitatea financiară de a suporta costurile educației sau probleme legate de alegerea greșită a facultății din cauza neconcordanței facultăților cu așteptările studenților.

Din 21 de universități analizate, 8 dintre ele (38%) au crescut taxele de şcolarizare în ultimul an universitar.

Mai mult decât atât, analizând taxele de școlarizare din ultimii 3 ani, observăm că în 81% dintre universități au existat creșteri ale acestora. Altfel spus, aproape toți studenții la „cu taxă” din România au simțit în buzunarul propriu efectele subfinanțării educației.

Pe lângă creșterile constante ale taxelor de școlarizare, un alt aspect interesant de urmărit este legat de diferențele între taxele de școlarizare ale acelorași programe de studiu de la o universitate la alta. Deși costurile pentru organizarea unui program de studiu similar ar trebui să fie aceleași sau cel puțin la un nivel apropiat, în cele mai multe situații taxele de școlarizare pentru același program de studiu sunt foarte diferite de la o universitate la alta. Analizând situația la nivelul mai multor universități din țară, observăm că aceste diferențe nu sunt influențate de costurile reale ale programului de studiu respectiv, ci de prestigiul universității, de cererea care există pentru programul de studiu respectiv sau de poziționarea în țară a universității.

Taxele de școlarizare de la programele de Drept, licență, forma de învățământ la zi, variază între 2000 de lei – la Universitatea Româno-Americană și 3600 de lei la Universitatea Babeș-Bolyai. Practic, diferența de costuri între programul oferit de Universitatea Româno-Americană și Universitatea Babeș-Bolyai ar trebui să fie de 1600 de lei.

În cazul Științelor Economice, licență, forma la zi, taxa de școlarizare variază între 1500 de lei la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (de stat) și Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad (privată) și 3500 de lei, deci mai mult decât dublu, la Academia de Studii Economice din București. Altfel spus, diferența de cheltuieli între programul oferit de Academia de Studii Economice din București și cele două universități din Arad ar trebui să fie de 2000 de lei.

În cazul specializării Medicină, diferența între taxele de studiu de la diferite universități din țară este și mai mare: de la 4800 de lei la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, până la 9000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Cu alte cuvinte, studenții pot plăti cu până la 4200 de lei mai mult de la o universitate la altă, deși resursele investite sunt în general aceleași.

În cazul programelor de studiu de la Psihologie, diferențele sunt de la 1500 de lei, în cazul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad, până la 3100 de lei în cazul Universității din București. În acest caz, vorbim de o diferență de 1600 de lei.

Și în cazul programelor de Automatică și Calculatoare sau Calculatoare și Tehnologia Informației diferențele sunt semnificative, cea mai mică taxă de școlarizare fiind tot la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad – 1900 de lei, iar cea mai mare la Universitatea Politehnica din București – 4000 de lei. În acest caz, vorbim de o diferență de 2100 de lei.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
DOC își sărbătorește ziua de naștere. Concurentul de la Power Couple, tablou de familie / FOTO
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în cozonac. Ingredientul banal care îți poate distruge întreaga rețetă
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Verdict șoc dinspre CCR: N-au găsit dovezi!
Playtech.ro
Câte zile libere de la stat vom avea în 2025. Lista completă a zilelor nelucrătoare și a sărbătorilor legale
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
INTERVIU Ce s-a întâmplat după Decembrie 1989. Procuror în Dosarul Revoluției: „Acțiunile noii puteri filo-sovietice nu au avut nimic de-a face cu democrația“
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Edith și Ali Firescu de la MPFM, sezonul 6, au devenit părinți pentru prima dată! Imagini emoționante cu fetița lor | FOTO
Spynews
Imaginile durerii. Constantin, Teodora și fiica lor, Sofia, victimele accidentului de pe Drumul Morții, au fost înmormântați | FOTO
Evz.ro
Mare surpriză în noaptea de Revelion. Vremea se schimbă total
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
El este Vladimir, tânărul în vârstă de 23 de ani, găsit mort pe marginea drumului! Victima provenea dintr-o familie respectată din Vaslui
Cancan.ro
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Se întoarce decizia?! Anunț despre anularea alegerilor
StirileBZI
Veste proastă pentru fumători! Se scumpesc țigările de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
El este Vladimir, tânărul găsit fără suflare pe marginea drumului, la ieșire din Vaslui. Avea 23 de ani și provenea dintr-o familie bună. Povestea misterioasă din spatele morții
substantial.ro
Turist italian ucis de rechin în Marea Roșie, altul rănit
MediaFlux
RĂSTURNARE în TRAGEDIA din COREEA de SUD! De ce s-a PRĂBUȘIT AVIONUL! INFORMAȚIA MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două meserii care ne feresc de o boală necruțătoare