Monica Macovei şi-a făcut cunoscut programul în prezenţa mamei sale, a lui Gabriel Liiceanu şi a Mihaelei Mihai.
Prezidenţiabilul a spus că acesta conţine zece porunci pentru clasa politică : să nu ai alt stăpân decât cetăţeanul, să nu trădezi interesul naţional, să nu ataci instituţiile statului, statul de drept şi justiţia, să nu furi şi să nu risipeşti banul public, să nu minţi, plagiezi, calomniezi, să înmulţeşti banii şi creaţia, libertatea economică, să-ţi educi copii, să-ţi respecţi părinţii şi să-ţi respecţi semenii, să cultivi pământul, să-ţi respecţi identitatea, valorile şi trecutul.
„Voi fi un preşedinte arbitru, nu un jucător. Când se va încălca legea voi ridica cartonaşul roşu pentru a arăta că s-a încălcat legea”, a mai spus Macovei, adăugând că va fi angajatul românilor şi nu „un tartor peste toate”.
Macovei a precizat că susţine ideea unui Parlament cu 300 de aleşi şi o singură Cameră şi se pronunţă pentru eliminarea imunităţii aleşilor, utilizarea votezului electronic şi prin corespondenţă, crearea unui partid cu trei membri, confiscarea extinsă a averilor şi verificarea tuturor privatizărilor din ultimii 25 de ani.
Referendum în turul II al prezidenţialelor. Cererea lui Macovei, înregistrată la Palatul Cotroceni
„Vreau un limbaj civilizat în politică, să ne rupem de limba de lemn din comunism, de limbajul golănesc, vreau un limbaj serios, decent, dar şi plin de respect faţă de ceilalţi”, a adăugat Macovei.
„Sunt creştină, credincioasă, dar respect libertatea de opinie a tuturor. (…) Voi susţine diversitatea oamenilor, diversitatea de opinie, de credinţă„, a mai spus Macovei, adăugând că adevăratul creştin este bun şi tolerant şi nu este fundamentalist şi discriminatoriu.
Fostul ministru al Justiţiei a mai arătat că doreşte înfiinţarea, la Bucureşti, a unui muzeu al totalitarismului şi demararea unui program de refacere a industriei de apărare. Monica Macovei a menţionat că se opune ferm intrării la facultate fără bacalaureat şi a spus că România nu-şi poate permite 80 de universităţi de stat, câte sunt în prezent.
Potrivit lui Macovei, singurele categorii de persoane care trebuie asistate social sunt bătrânii, bolnavii, copiii şi persoanele cu handicap şi a adăugat despre pensii că „banul omului este dreptul omului”.