Elena Udrea, audiată la DNA ca MARTOR într-un dosar al lui Gheorghe Ştefan

Elena Udrea a fost chemată la audieri la DNA în calitate de martor într-un dosar ce-l vizează pe primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Udrea a ajuns la sediul Direcţiei miercuri seara, în jurul orei 19.00, şi a ieşit de la audieri după două ore de discuţii cu procurorii.
Filip Stan
01 oct. 2014, 16:34
Elena Udrea, audiată la DNA ca MARTOR într-un dosar al lui Gheorghe Ştefan

Elena Udrea a declarat că a fost citată într-un dosar al lui Gheorghe Ştefan. 

„A fost declaraţie de martor, evident, în legătură cu o activitate a domnului primar Gheorghe Ştefan de prin 2011 pe nişte lucrări pe Hotărârea de Guvern 577, o explicaţie cum funcţiona acest program. Este exclus să se ceară aviz. Am explicat ca ministru cum funcţiona acest program. Am venit atât de târziu pentru că sunt în campanie şi am avut o zi plină. Am înţeles că vor să se închidă dosarul foarte repede şi nu am vrut să amân declaraţia”, a declarat Elena Udrea la ieşirea de la DNA, după două ore de audieri.

Întrebată dacă ştia că Gheorghe Ştefan era de fapt administratorul unei firme ce a primit un contract de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Udrea a răspuns: „Nu ştiu şi nici domnii procurori nu mi-au spus. Pur şi simplu, mi-au pus întrebări despre cum funcţionează programul”.

Fostul ministru a explicat care era procedura prin care MDRT acorda finanţare pentru diverse programe.

„Preşedinţii de consilii judeţene sau primarii se adresau direct, fie prin solicitări trimise ministerului, fie parlamentarii încercau să convingă un ministru să finanţeze un proiect din colegiile lor”, a spus Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a admis că a vorbit de mai multe ori cu primarul din Piatra Neamţ în legătură cu unele proiecte. „De foarte multe ori. Şi cu Gheorghe Ştefan, şi cu toţi preşedinţii de consilii judeţene, cu mulţi primari. La MDRT e coadă de primari întotdeauna”, a spus Elena Udrea.

Întrebată dacă este coincidenţă chemarea sa la DNA cu puţin timp înaintea începerii campaniei electorale, Udrea a răspuns: „Eu nu cred în coincidenţe”.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este urmărit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru folosirea influenţei cu scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Gheorghe Ştefan, preşedinte al organizaţiei locale a unui partid politic, este acuzat şi de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, începând cu 2009, Gheorghe Ştefan a administrat în fapt, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor. Aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite”, se arată în comunicat.

DNA precizează că pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ – Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti -, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

„Este de precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale. Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT iar după aprobarea listelor, se făcea plata”, susţin procurorii.

Sursa citată menţionează că pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan a susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

„În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către acele autorităţi publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA. Prin urmare, folosindu-se de influenţa sa (…), Gheorghe Ştefan a asigurat finanţarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparţinea şi pe care o administra în fapt”, se mai arată în comunicat.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'