ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. GHID PRACTIC pentru ziua votului

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pe 3 octombrie se dă startul oficial al campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui României. Campania va dura 30 de zile, românii urmând să fie chemaţi pe 2 noiembrie să-şi dea votul pentru cel care va fi conducătorul României în următorii 5 ani. Cei care nu au votat până acum pot afla mai jos tot ce trebuie să ştie dacă vor să-şi exercite dreptul de vot.
Iulian Tudor
01 oct. 2014, 17:48
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. GHID PRACTIC pentru ziua votului

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Până pe 23 septembrie inclusiv, şi-au depus dosarele de candidatură 14 persoane, candidaturile lor rămânând definitive pe 28 septembrie. Aceştia sunt, în ordinea de pe buletinul de vot, stabilită prin tragere la sorţi de către BEC: Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Johannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (PER), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu – independent, Gheorghe Funar – independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei – independent, Constantin Rotaru (PAS), Călin Popescu-Tăriceanu – independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Circa 18.300.000 de români sunt aşteptaţi să vină pe 2 noiembrie la secţiile de vot amenajate în ţară, dar şi în străinătate. Pentru românii din afara ţării, au fost amenajate 294 de secţii de votare. „Pentru scrutinul din noiembrie 2014 a fost majorat semnificativ numărul de secţii de votare în Republica Moldova, de la 13 la 21, ţinându-se cont de tendinţa ascendentă a numărului de cetăţeni români cu drept de vot din statul vecin. În Spania s-a menţinut acelaşi număr de secţii de vot, respectiv 38. Totodată, în cazul Italiei, numărul secţiilor de vot a fost menţinut aproape la acelaşi nivel precum în 2009”, anunţat Ministerul de Externe pe 17 septembrie.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Programul procesului electoral

Cu 30 de zile înainte de votare, adică pe 3 octombrie se va da startul oficial al campaniei electorale, tot atunci primarii anunţând delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare din localităţile pe care le gospodăresc. Până pe 23 octombrie va trebui finalizat procesul de desemnare a preşedinţilor fiecărei secţii de votare şi locţiitorilor lor. Ulterior, biroul fiecărei secţii va trebui completat cu reprezentanţi ai partidelor politice. Pe 31 octombrie, buletinele şi ştampilele de vot vor trebui distribuite la nivelul fiecărei secţii de votare.

VEZI CALENDARUL STABILIT PRIN HOTĂRÂRE DE GUVERN

Pe 1 noiembrie, la ora 7 se încheie campania electorală, iar între orele 18 şi 20, preşedintele fiecărei secţii va înregistra cererile pentru urna mobilă făcute de persoanele care nu se pot delasa la secţia de votare, dar vor totuşi să-şi exercite dreptul de vot. Procesul de votare (PRIMUL TUR) va avea loc pe 2 noiembrie, în intervalul orar 07.00-21.00.

Cel mai târziu pe 6 noiembrie, procesul-verbal privind rezultatul alegerilor va fi trimis de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională, sub pază armată.

În cazul foarte probabil al unui AL DOILEA TUR de scrutin, campania electorală va începe pe 7 noiembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, la ora 7. Data de 16 noiembrie, al doilea tur de scrutin, se va dovedi decisivă pentru cel care va conduce România în următorii 5 ani.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Procedura de vot

– La alegerile prezidenţiale, pot vota toţi cetăţenii români care au îndeplinit vârsta de 18 ani, până la 2 noiembrie inclusiv, cu condiţia ca drepturile electorale să nu le fie luate prin decizie judecătorească.

Votul poate fi exercitat la secţia de votare la care un alegător este arondat. Dacă persoana respectivă nu se află în localitate, îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, cu condiţia să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că nu a mai votat la respectivul scrutin şi că nici nu o va mai face.

– Pentru a vota, alegătorul trebuie să prezinte biroului electoral un act de identitate care poate fi carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate. Pentru secţiile din străinătate pot fi prezentate şi paşaportul simplu, paşaportul electronic, paşaportul simplu temporar sau titlul de călătorie.

– După prezentarea actului de identitate, este verificată prezenţa respectivului alegător pe listele electorale permanente. Dacă nu, este trecut pe o listă suplimentară, cu condiţia ca datele din buletin să-l îndreptăţească să voteze la respectiva secţie. Alegătorul semnează în respectiva listă şi apoi primeşte buletinul şi ştampila de vot. Este important să verifice dacă buletinul de vot are ştampila de control, în caz contrar votul fiind nul.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Kelemen Hunor, PRIMA POZIŢIE pe buletinul de vot. Vezi ORDINEA stabilită de BEC

– În cabina de vot, ştampila se aplică în patrulaterul ce conţine numele candidatului preferat. Dacă ştampila este aplicată în afara acestuia sau pe mai multe patrulatere, votul se anulează. După ce buletinul de vot este introdus în urmă, alegătorul trebuie să restituie ştampila biroului electoral, iar în schimbul acesteia îşi primeşte actul de identitate înapoi pe care se aplică ştampila VOTAT sau un timbru autocolant, după caz.

– În cazul persoanelor netransportabile, poate fi cerută urna mobilă. Cererile se depun înscris la secţia de votare cel târziu în preziua votării, la ele anexându-se actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoana respectivă este netransportabilă. Preşedintele secţiei de votare desemnează cel puţin doi membri ai biroului secţiei să ducă la domiciliul solicitanţilor urna de vot, împreună cu materialele aferente votării efective.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De ce au fost contestaţi Tăriceanu, Ponta sau Macovei la CCR. Motivele sunt HILARE

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Câtă apă e bine să bei pe caniculă dacă ai peste 50 de ani. Explicația specialiștilor te va surprinde
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Statul nu mai oferă bani acestor români! Anunțul oficial
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Ciolacu: Nu moare nimeni două zile fără permis. Declarația care înfurie milioane de români
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Marcel Ciolacu promite dubla cetățenie pentru românii din Spania până la finalul anului
MediaFlux
CONTROALE MAJORE în TRAFIC! E PRĂPĂD
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!