„Inițiativa mea legislativă sprijină românii sufocați de datorii, reprezentând un ajutor real pentru cei care riscă să-și piardă agoniseala de-o viață din cauza executărilor silite”, a declarat Ana Birchall iniţiatoarea propunerii legislative privind falimentul personal.
Dacă va intra în vigoare iniţiativa legislativă susţinută şi de Guvern ar putea veni în sprijinul a peste 2 milioane de români cu datorii la creditori.
Iniţiatoarea propunerii legislative spune că actul normativ ajută debitorul dându-i posibilitatea să elaboreze un plan de rambursare a datoriilor care se poate întinde pe 5 ani de zile. Astfel românii cu datorii nu vor mai fi puși în fața executărilor silite sau a lichidării bunurilor, așa cum se întâmplă în momentul de față.
„Nu cred că executarea silită și lichidarea bunurilor trebuie să reprezinte regula pentru românii care trăiesc cu frica-n sân că, fără vina lor, nu-și pot plăti datoriile lunare și pot rămâne pe drumuri”, a mai spus Ana Birchall.
Propunerea legislativă se află pe ordinea de zi a Senatului. După adoptare va merge la Camera Deputaților care este decizională în acest caz.
Având în vedere că inițiativa este semnată de peste 150 de parlamentari, majoritatea de la PSD dar și de la restul partidelor parlamentare și odată ce a obținut un punct de vedere favorabil de la Guvern, adoptarea acesteia de către Senat va fi doar o formalitate.
Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul privind insolvența persoanelor fizice conform căruia românii care au credite sau rate la bănci trebuie să beneficieze de reglementări clare şi coerente care să protejeze persoanele fizice, debitori de bună credinţă, de situaţia în care, sufocaţi de cumulul de datorii pe care trebuie să le ramburseze, ajung în imposibilitate de plată, a primit aviz favorabil de la Guvern.