O proporţie de 50% dintre respondenţi s-au declarat ‘câştigători’ ai Reunificării, afirmând că principalele avantaje sunt libertatea de a călători, de a-şi exprima opiniile sau posibilitatea alegerilor democratice, potrivit sondajului realizat de Institutul Allensbach pentru 15 ziare din Germania de Est şi revista săptămânală dedicată cititorilor din fosta RDG, SuperIllu.
La polul opus, 23% au afirmat că au avut de pierdut după unirea celor două Germanii, pentru că se simt consideraţi ‘cetăţeni de mâna a doua’, şi-au pierdut locurile de muncă sau consideră că nu le este recunoscută activitatea de dinainte de 1989.
Totodată, 27% dintre est-germani au afirmat că simt o anumită nostalgie în ceea ce priveşte fosta RDG, subliniind anumite aspecte ‘pozitive’ ale trecutului, precum un loc de muncă sigur, chirii moderate şi sistemul de îngrijire a copiilor foarte organizat.
Citeşte şi Elevii germani habar n-au despre Al Treilea Reich şi că Germania de Est era comunistă
În schimb, 58% dintre ei nu s-au declarat nostalgici în această privinţă, potrivit sondajului realizat în rândul a 1.573 de est-germani, în perioada iunie-iulie.
Îmbătrânirea populaţiei, principala provocare
Potrivit respondenţilor, îmbătrânirea populaţiei este principala provocare în Germania de Est. Mulţi tineri germani, proveniţi din Germania de Est, şi-au părăsit locul natal pentru a găsi un loc de muncă în Germania de Vest.
Citeşte şi Trecutul „roşu” al cancelarului german: Angela Merkel apare îmbrăcată în uniformă militară comunistă
Conform unui raport guvernamental publicat la data de 24 septembrie, diferenţe economice dintre estul şi vestul Germaniei, la 25 de ani de la căderea Zidului, continuă să fie resimţite în pofida progreselor realizate în fosta RDG.
Germania sărbătoreşte vineri împlinirea a 24 de ani de la Reunificare, iar la 9 noiembrie marchează 25 de ani de la căderea Zidului care a divizat Berlinul timp de 28 de ani.