Scandal în educaţie. Brambureală cu clasa pregătitoare: Ministerul aduce argumente contradictorii

După ce luni de zile, părinţii, profesorii şi copiii au aşteptat lămuriri legate de înscrierea în clasa întâi, Ministerul Educaţiei vine cu informaţii care bulversează pe toată lumea. După aproape o lună de când a fost publicată metodologia înscrierii, Ministerul Educaţiei face prima intervenţie publică pe această temă. Intervenţie care nu face altceva decât să-i deruteze şi mai mult pe părinţi.
Romania TV
23 feb. 2012, 10:46
Scandal în educaţie. Brambureală cu clasa pregătitoare: Ministerul aduce argumente contradictorii

Cei mai multi părinţi sunt nemultumiţi de şcoala la care au fost arondaţi, fie că aceasta este prea departe de casa, fie ca nu este îndeajuns de performantă.

Ei s-au gândit chiar să-şi facă mutaţie în circumscripţia altei scoli pe care şi-o doresc. O altă problemă este legată de modul în care au fost făcute aceste circumscripţii după recensamânt. Unele şcoli şi-au dat seama că trebuie să primească prea mulţi elevi, iar altele prea puţini, aşa că unele străzi au fost date altei şcoli, aşa că unii părinţi ar putea să fi făcut degeaba aceste mutaţii.

VEZI AICI METODOLOGIA ÎNSCRIERII ÎN CLASA ZERO

O altă problemă mai este reprezentată şi de arondarea străzilor, astfel încât unii elevi acum sunt obligati să meargă pe jos chiar şi jumătate de oră pâna la şcoală, deşi cea mai apropiată şcoală de casă este la doar 2 minute. De asemenea, părinţii mai sunt nemultumiţi şi de faptul că s-ar putea să nu existe mobilier adecvat şi nici cadre didactice bune. Înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I încep pe 5 martie. „Clasa pregătitoare nu este o sperietoare, clasa pregătioare este în interesul copiilor„, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea. Ea a precizat că totul a fost pregătit din timp, că au existat întâlniri pregătitoare, asta în condiţiile în care, atunci când vine vorba despre clasa zero, atât părinţii, cât şi cadrele didactice ridică din umeri.

153 de mii de pagini web fac referire la abandonul şcolar în ţara noastră. Lipsa de investiţii în educaţia timpurie a dus la un rezultat pe care România nu şi-l doreşte. În 22 de state europene, legea stabileşte debutul învăţământului obligatoriu la şase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru vârsta de şase ani. România este a paisprezecea ţară europeană în care învăţământul obligatoriu va începe la şase ani. Aproximativ 20% din copiii cu vârste cuprinse între 3-6 ani nu calcă nici măcar o zi la gradiniţă. Statul trebuie să se îngrijească de aceşti 20 la sută„, a explicat secretarul de stat Oana Badea.

Legea 1 pe 2011 spune că învăţământul preuniversitar debutează cu clasa pregătitoare şi că se face în jurul vârstei de 6 ani, după anul acesta trebuie să devina regulă. Excepţiile la aceasta lege sunt reglementate de lege, nu pot fi în afara cadrului legal. În interes educaţional, un copil poate fi înscris direct în clasa doua, dacă este în interesul lui educaţional, dacă are abilităţi excepţionale„, a mai precizat Badea.

Oficialul ministerului Educaţiei a mai spus că arondarea este o sarcină care ar fi trebuit să revină Inspectoratelor Şcolare în colaborare cu autorităţile locale.

Cu doar câteva zile înainte de începerii înscrierilor în clasa pregătiroare şi în clasa I, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei susţine că recensământul realizat până acum urmează să fie centralizat.  „Se pot ajusta datele planului de şcolarizare, dar nu se poate trece peste capacitatea de cuprindere a unităţii şcolare. Copiii vor avea acelaşi învăţător de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a.  Există şi această etapă în metodologie, în care se pot ajusta planurile cu cirfa de şcolarizare. Există însă un criteriu: capacitatea fizică a spaţiului„, a explicat Badea.

Secretarul de stat a precizat că toate clasele vor fi dotate cu mobilier modular, pentru aceasta fiind deja previzionaţi bani în buget. Această clasă pregătitoare are scopul de a garanta „egalitatea de şanse şi acces la un loc în şcoală tuturor copiilor”, a mai explicat Oana Badea.

Cum garantează ministerul un loc în şcoli fiecărui copil?

Potrivit oficialului Ministrului Educaţiei, fiecare copil are garantat un loc în şcoala cea mai apropiată de casă, cu menţiunea că Bucureştiul este un caz aparte. „România este mare. În cea mai mare parte a României, părinţii îşi dau copiii la cea mai apropiată şcoală. Aceştia pot fi liniştiţi că vor avea un loc în acea şcoală. Ei au un loc rezervat”, a spus Badea.

Cei care doresc să-şi înscrie copilul la o şcoală anume, care nu face parte din circumscripţia la care este arondat, o vor face la cerere specială şi se vor bate pe locurile rămase libere la şcoala respectivă. De asemenea, o altă etapă a înscrierii prevede că fiecare şcoală are un criteriu după care primeşte copiii din alte circumscripţii. Potrivit metodologiei, fiecare şcoală are obligaţia, până la o anumită dată, să facă public criteriul de delimitare.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Un om al străzii își recapătă moștenirea pierdută într-o gară din Germania
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina