Mobilizare generală în faţa virusului Ebola care a atacat până acum 7.000 de persoane dintre care 3.500 au decedat. Autorităţile române iau deja măsuri pentru a face faţă potenţialelor cazuri în contextul în care experţii au anunţat că virusul ar putea ajunge în Franţa şi în Marea Britanie până la sfârşitul lunii octombrie, potrivit adevarul.ro.
Reuniţi într-un grup de lucru coordonat de doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), experţii au decis să achiziţioneze cu fondurile primite de la Guvern nu doar un spital de campanie, ci şi trei categorii de echipamente care sunt utile în lupta cu virusul ucigaş.
În prezent, Ministerul Sănătăţii monitorizează cetăţenii care vin din statele unde infecţia cu Ebola a atins cote alarmante. Potrivit Oanei Grigore, directorul departamentului de comunicare din MS, au fost pregătite protocoale care vor ajunge la medici.
„Practic, documentele stabilesc cum este monitorizat cazul din momentul în care am aflat de el. Nu există absolut nicio posibilitate de a preveni această boală şi nici nu avem tratament pentru ea, în schimb, pregătim medici care să ştie cum să menţină funcţiile vitale ale unui posibil pacient”, a explicat Oana Grigore, care subliniază că Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală este cel desemnat să gestioneze cazurile.
Două suspiciuni de Ebola în România
Până în prezent, în România au fost două suspiciuni de virus Ebola, ambele infirmate de testele de laborator făcute la Institutul „Matei Balş“. Cel mai recent a fost cazul unui bărbat venit din Ghana, care a fost testat atât pentru Ebola, cât şi pentru malarie. Acesta avea de fapt infecţie urinară. Un alt caz a fost cel al unui bărbat de 51 de ani, din Ploieşti, care se întorsese în iulie din Nigeria şi care suferea, în realitate, de malarie.