Operaţii cu GPS, în premieră naţională la Clinica de Ortopedie a SJU Timişoara

Chirurgii de la Clinica II Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Judeţean Timişoara vor opera din această lună, în premieră naţională, folosind GPS-ul, un sistem intern de navigaţie, care-i ajută pe medici să fixeze exact locul şi modul în care trebuie aplicată proteza de şold sau de genunchi.
Filip Stan
07 oct. 2014, 19:46
Operaţii cu GPS, în premieră naţională la Clinica de Ortopedie a SJU Timişoara

Medicii timişoreni sunt convinşi că rezultatele formidabile obţinute cu noul sistem de navigare vor aduce în România foarte mulţi pacienţi din străinătate, care vor dori să se opereze aici.

„Cu ajutorul acestui sistem de navigaţie se realizează o montare foarte solidă a protezelor de şold sau genunchi. Studiile arată că protezele rezistă cu 60% mai mult, deci acest lucru înseamnă o suferinţă mai mica pentru pacienţi şi costuri sociale mai mici. Sistemul de navigaţie poate fi utilizat în intervenţiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare, pentru protezare şold, genunchi, dar şi în chirurgia coloanei vertebrale, în endoprotezarea articulaţiilor la hemofilici şi în tratamentul unor tumori osoase ale membrelor inferioare”, a declarat marţi după masa prof. dr. Dan V. Poenaru, şeful Clinicii II Ortopedie, într-o conferinţă de presă. Echipa de medici timişoreni a fost ajutată de un reputat medic din Dubai.

Citeşte şi Uită de operaţie. Hernia de disc poate fi tratată cu fizioterapie

În aceeaşi conferinţă, medicul Jenel Pătraşcu, un alt specialist ortoped timişorean specializat în Dubai, medic în cadrul Clinicii II Ortopedie a adăugat faptul că operaţiile în care se foloseşte GPS durează mai mult, sunt mult mai pretenţioase, dar merită pentru că rezultatele se apropie de perfecţiune. „Intervenţia se complică în momentul în care foloseşti sistemul de navigaţie. Timpul de intervenţie chirurgicală se prelungeşte cu aproximativ o jumătate de oră, dar merită foarte mult a fi folosit, fiindcă rezultatele post-operatorii se apropie de perfecţiune. Realinierea articulaţiei se face cu ajutorul unui soft care îşi determină cu exactitate locul şi modul în care trebuie aplicată proteza”, a subliniat Jenel Pătraşcu.

Luni şi marţi au fost realizate primele două intervenţii chirurgicale pe pacienţi care au necesitat protezare, iar GPS-ul şi-a dovedit din plin avantajele. La clinica timişoreană sunt operaţi în scopul protezării circa 300 de pacienţi.

Sistemul de navigaţie a costat peste 180.000 de euro şi a fost achiziţionat cu bani de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, iar pacienţii asiguraţi din România nu trebuie să plătească niciun leu în plus pentru intervenţii, acestea fiind suportate prin programele naţionale de sănătate.

Citeşte şi Chimistul român, inventatorul primei CORNEE ARTIFICIALE din lume, PREMIAT la Timişoara

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...