Acum o săptămâna m-a înţepat o albină. A fost o înţepătură în buză destul de dureroasă (intrase în licoarea dulce pe care tocmai o beam şi nu am văzut-o). M-am plâns câteva zile. Când trebuie să merg la dentist, trebuie să mă pregătesc şi să-mi fac curaj. Fără anestezie nu las pe nimeni să-mi umble la măsele şi, chiar dacă la ultima intervenţie la o măsea fără nerv am fost asigurată că nu mă va durea, aveam palmele transpirate de spaimă.
Cu toate acestea, am născut natural şi nu a fost o naştere vaginală uşoară. Cum am făcut faţă durerii din travaliu dacă în viaţa de zi cu zi sunt atât de sensibilă la durere? Cum am reuşit să-mi adun puterile deşi eram, la un moment dat, la capătul forţelor? Nici acum nu realizez. Dar, după experienţa naşterii naturale şi a recuperării de după naştere, respectul faţă de corpul cu care m-am născut este mult mai mare.
M-am asigurat că organismul meu ştie ce face şi că se pregăteşte foarte bine pentru naştere. Pentru mine, este una dintre minunile lumii. Dincolo de aceste concluzii subiective la care am ajuns, medicii au o explicaţie simplă şi logică şi vorbesc despre endorfine în travaliu – altfel spus, în travaliu, corpul îţi vine în ajutor eliberând nişte hormoni speciali.
Sunt miniona, voi avea probleme la nastere?
Despre endorfine în travaliu
„Când intri în travaliu şi durerile devin tot mai puternice, organismul tău găseşte o cale naturală de apărare: eliberează endorfine, hormoni naturali care dau o stare de bine şi calmează. Ai să fii chiar tu surprinsă cât de bine poţi face faţă durerii, chiar dacă în viaţăade zi cu zi nu este cazul”, se explică într-un articol publicat in revista MAMI Special Sarcină.
Citeste mai multe despre endorfinele in travaliu pe mami.ro.