Incidentele cele mai grave au avut loc la Diyarbakir (sud-est), aşa-numita „capitală” a zonei kurde din Turcia, unde au fost ucişi opt manifestanţi.
Forţele de ordine au reprimat manifestaţii ale kurzilor şi în alte oraşe din sud-estul anatolian, provocând 14 morţi şi zeci de răniţi, potrivit Agerpres.
Mobilizaţi la apelul principalei formaţiuni politice kurde din Turcia, Partidul Democrat al Poporului, kurzii au protestat în toată ţara pentru a denunţa refuzul guvernului de la Ankara de a interveni militar pentru a salva oraşul Kobane, pe punctul de a cădea în mâinile jihadiştilor din Statul Islamic.
Guvernul islamo-conservator turc a obţinut joia trecută autorizaţia parlamentului de la Ankara de a angaja armata în Siria şi în Irak pentru a lupta împotriva Statului Islamic, dar nu a luat până în prezent o decizie în acest sens.
Citeşte şi Războiul împotriva jihadiştilor Statului Islamic ar putea dura 30 de ani
Kurzii au avertizat că, în cazul în care oraşul Kobane va cădea sub controlul Statului Islamic, negocierile de pace angajate acum doi ani între Ankara şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan vor lua sfârşit.