13 judeţe nu au publicat în SEAP nicio achiziţie de servicii de deszăpezire pentru iarna 2011-2012

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a constatat că 13 consilii judeţene nu au publicat în Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) niciun fel de documentaţie de achiziţie a unor servicii de deszăpezire pentru iarna 2011-2012, a declarat, joi, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.
George Bica
23 feb. 2012, 14:34
13 judeţe nu au publicat în SEAP nicio achiziţie de servicii de deszăpezire pentru iarna 2011-2012

Consiliile judeţene respective sunt ale judeţelor Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Neamţ, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, scrie Agerpres.

„Din toate judeţele ţării, 13 nu apar în SEAP ca având un contract de deszăpezire în derulare. Mai precis, nu există niciun anunţ de atribuire cu privire la aceste 13 judeţe”, a precizat Trăilă, într-o conferinţă de presă.

Ea a explicat că e posibil ca aceste CJ să nu fi transmis anunţuri de atribuire care arată că eventuale contracte de deszăpezire să fi fost încheiate, scrie Agerpres.

O altă posibilă explicaţie ar fi că efectiv cele 13 consilii judeţene nu au încheiat niciun contract de deszăpezire, a susţinut Trăilă.

A treia ipoteză luată în calcul este ca alte entităţi de la nivel judeţean să desfăşoare servicii de deszăpezire.

Referitor la deszăpezire, ANRMAP a constatat că multe dintre autorităţile contractante au iniţiat proceduri de achiziţii foarte târziu, în noiembrie 2011, urmărind în mod deliberat să li se blocheze procedura pentru a putea apoi să invoce situaţia de urgenţă şi să încheie contracte prin negociere directă, cu anumite firme, când sunt căderi masive de zăpadă.

„Au fost foarte multe proceduri iniţiate la 1 noiembrie 2011. Am avut noroc poate iarna asta că a venit un pic mai târziu, dar a venit extrem de dificil. Acele entităţi contractante care iniţiază într-o astfel de perioadă urmăresc un singur lucru: ca acele proceduri să se blocheze fie prin contestaţii, fie să invoce că ANRMAP nu le-a verificat documentaţia în termenul prevăzut de lege şi să se ajungă la negocieri fără publicare”, a spus Cristina Trăilă.

Ea a dat exemplul CJ Vrancea, care a aplicat o primă procedură de achiziţii pentru servicii de deszăpezire abia în 29 noiembrie 2011, încheind un contract de peste 2,6 milioane de lei cu firma Sotirex Adjud.

Apoi, în cazul ninsorilor masive, CJ Vrancea a încheiat contracte cu alte firme, prin negociere directă, fără publicarea procedurii în SEAP, iar ANRMAP verifică în prezent aceste cazuri.

„Atât timp cât tu ai încheiat un contract în noiembrie 2011 cu o anumită firmă pentru prestarea serviciilor de deszăpezire, nu ai niciun motiv să închei cu o altă companie, printr-o procedură netransparentă, contracte, chiar dacă – să spunem – ar fi avut nevoie de utilaje şi materiale suplimentare. Putea apela la aceeaşi firmă cu care a încheiat iniţial contracte”, a afirmat şefa ANRMAP.

De asemenea, 9 autorităţi contractante au încheiat târziu contracte de deszăpezire, prin negociere directă cu anumite firme, invocând situaţia excepţională.

În Bucureşti, Administraţia Domeniului Public Sector 6 a încheiat trei contracte legate de deszăpezire, prin negociere directă, fără anunţ de participare, în luna februarie 2012, de circa 1,3 milioane de lei în total.

De asemenea, ADP Sector 2 a încheiat, prin negociere, trei acte adiţionale la contracte anterioare, cu două firme. Actele adiţionale sunt încheiate în decembrie 2011, la nişte contracte iniţiale de servicii de pază. Pentru două dintre aceste acte adiţionale ANRMAP a oferit valoarea serviciilor: circa 2,9 milioane de lei, în total.

Alte autorităţi care au apelat la achiziţii publice pentru deszăpezire, fără licitaţie publică, sunt: CJ Arad – cinci contracte atribuite în octombrie 2011, Călăraşi – trei contracte din noiembrie 2011, Harghita – trei contracte din noiembrie, decembrie 2011 şi ianuarie 2012, Maramureş – patru contracte din noiembrie, decembrie 2011 şi ianuarie 2012.

În perioada următoare, ANRMAP va verifica cu prioritate şi documentaţiile postate în SEAP pentru lucrări şi alte servicii privind prevenirea inundaţiilor.

„Atrag atenţia asupra unui lucru: vom verifica cu prioritate toate acele documentaţii care sunt deja postate în SEAP şi sunt 54 ale companiilor de apă, ale administraţiilor bazinale şi ale autorităţilor locale referitoare la reamenajarea de diguri, podeţe, albii de râuri. Nu vom avea niciun motiv să invoce circumstanţe imprevizibile şi să încheie astfel de contracte în perioada următoare”, a spus Cristina Trăilă.

Dintre aceste 54 de proceduri de achiziţii, 34 sunt pe fonduri europene.

În context, Trăilă a invitat companiile de apă şi canalizare implicate în aceste achiziţii la discuţii cu experţii ANRMAP, pentru a preîntâmpina eventuale probleme în desfăşurarea procedurilor.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Ordin de la UE. Devine interzis în România. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni