Veste bună pentru cei peste un milion de bucureşteni care au rămas fără apă caldă timp de o săptămână. Ei nu vor plăti pierderile înregistrate. Trebuie însă să facă o cerere la RADET în acest sens.
„Urmare a sesizărilor primite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului prin care se invocă faptul că RADET a încălcat clauzele contractuale privind furnizarea agentului termic către populaţie, echipele de control ANPC împreună cu reprezentanţii RADET au efectuat verificări în teren, în urma cărora vă face cunoscut următoarele: RADET Bucureşti va proceda la diminuarea valorii facturii de energie termică pentru perioada în care agentul termic nu a fost furnizat în parametrii tehnici contractuali. Această diminiare se va acorda la solicitarea Asociaţilor de Proprietari din zonele afectate, respectiv sectoarele 2,3 şi 4”, a anunţat RADET printr-un comunicat.
RADET Bucureşti a reluat furnizarea apei calde de consum în sectoarele 2, 3 şi 4, cu excepţia mai multor blocuri.
Blocurile la care nu s-a reluat furnizarea apei calde de consum sunt aferente: şos. Mihai Bravu, str. Vulcanul, str. Unităţii, str. Caloian, str. Ion Şulea, str. Miniş, str. Pătulului, str. Ghiţă Şerban, str. Miniş, str. Petre Ionescu, str. Plt. Radu Gheorghe, str. Sold. Stelian Mihale – cu termen de punere în funcţiune miercuri la ora 22,00; cal. Vitan, str. Baia Mare, str. Dristor/ Vitan, str. Lugojana, str. Râmnicu Vâlcea, str. Râmnicu Sărat, str. Adrian Cârstea, str. Căluşari, str. Alunelului, str. Jieneasca, str. Mureşana, str. Alunului, şos. Mihai Bravu, str. Tomis, str. Spiridon Matei, str. Înotătorilor – cu termen de punere în funcţiune joi, ora 23,00.
Vezi şi: Guvernul intervine în scandalul cu apă caldă din Bucureşti
În situaţia în care vor fi identificate probleme în furnizarea agentului termic, personalul specializat din cadrul Regiei va interveni operativ pentru izolarea şi remedierea acestora, precizează PMB.
Pentru informaţii suplimentare poate fi apelat Dispeceratul de urgenţă Telverde 0800.820.002.
Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) a anuntat pe site, sambata, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde, in sectoarele 2, 3, 4 si 5, din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate catre ELCEN.
Incepand de marti, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata catre ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, Distrigaz anuntand sambata ca a reluat furnizarea la parametri normali.
„Cresterea temperaturii se face gradual. In prezent, ELCEN distribuie caldura la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp pana consumatorul final va avea acces la apa calda”, a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN, potrivit hotnews.ro.
ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.
„RADET Bucuresti achita cu mare intarziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenta unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 – 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat si facturat energie termica, inclusiv dobanzi de intarziere, in valoare de 799,851 milioane lei, iar incasarile aferente aceleias perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de incasare de 67,49%)”, se arata in comunicatul ELCEN de duminica.
Potrivit aceleiasi surse, valoarea creantelor RADET Bucuresti catre ELCEN inregistrate la data de 30 septembrie 2014 este de 3.238.383.858,56 lei (circa 730 milioane euro).
„Neplata datoriilor RADET catre ELCEN a impins societatea in a acumula, la randul sau, datorii catre diversi furnizori. La data de 30.09.2014, S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. inregistreaza obligatii de plata restante in valoare totala de 578.965.072,75 lei (circa 130 milioane euro). Unul dintre acesti furnizori este fostul Distrigaz Sud (actualmente GDF SUEZ)”, se mai arata in comunicatul ELCEN.
Primaria Capitalei a anuntat ca, pentru cantitatile de energie termica cumparate de la ELCEN, in volum de 2.840.000 Gcal, in perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alaturi de RADET, suma totala de 677.580.571 lei, fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate – 609.907.040 lei.