‘Noi invităm statele membre NATO să-şi aducă politica în conformitate cu angajamentele lor’, a declarat diplomatul rus, într-o reuniune a Primului Comitet (Dezarmare şi Securitate Internaţională) al Adunării Generale a ONU.
‘Este vorba de practica aşa-numitelor misiuni comune nucleare din ţările membre NATO (nucler sharing), care permite membrilor non-nucleari ai Alianţei să găzduiască arme nucleare pe teritoriul lor şi să participe la elaborarea planurilor de utilizare a acestora,’, explicat înaltul diplomat de la Moscova.
Aviaţia şi forţele militare din acestea state sunt invitate de asemenea să se antreneze în simularea de atacuri nucleare, a adăugat el.
Citeşte şi Dean Thompson: Ameninţarea cu rachete balistice este reală şi în creştere
Rusia subscrie, fără rezerve, la opinia ţărilor mişcării de nealiniere, potrivit căreia ‘această practică încalcă spiritul şi litera Tratatului de neproliferare a armelor nucleare’, a mai spus diplomatul rus.
Potrivit acestuia, în conformitate cu art.1 al respectivului document, statele care dispun de arme nucleare s-au angajat să nu le transfere sau să ajute vreun stat non-nuclear să achiziţioneze arme nucleare sau controlul unor astfel de arme. La rândul lor, statele fără armament nuclear şi-au luat angajamentul să nu accepte transferul unor astfel de arme şi nici să le producă.